Οκτώβριος 2020 στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Οκτώβριος στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Συνεχίζεται μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2020 στο Επταπύργιο η έκθεση «Επταπύργιο: Βιώματα – Μνήμες – Κατοικήσεις» που παρουσιάζει η  Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Η έκθεση αποτελεί καρπό συλλογικής έρευνας της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου με αντικείμενο τη σύγχρονη ιστορία του μνημείου και τη χρήση του Επταπυργίου ως φυλακής. Από την Κεντρική Πύλη μέχρι τα κελιά της Απομόνωσης και το Φυλάκιο, οι προφορικές μαρτυρίες πολιτικών κρατουμένων του Εμφυλίου και της Δικτατορίας, εργαζομένων στο χώρο, κατοίκων της γειτονιάς και καλλιτεχνών αποτελούν τη βάση μιας εκθεσιακής αφήγησης που εκτυλίσσεται στο χώρο του μνημείου, ζωντανεύουν μνήμες και βιώματα και αναδεικνύουν τις διαχρονικά διαφορετικές πτυχές της ιστορίας του Επταπυργίου.

            Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης …

… συμμετείχε στον νέο θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» φιλοξενώντας εκδηλώσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητάς της. Σ’ αυτό το πλαίσιο  ολοκληρώθηκε στο Επταπύργιο η σειρά προβολών και δημοσίων συζητήσεων του MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Το παρελθόν δεν είναι ξένη χώρα. Η σύγχρονη τέχνη συναντά τους αρχαιολογικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη», με την προβολή των έργων As to posterity  (βίντεο, 12΄, 2014) της Μαρίνας Γιώτη (10/09) και Desert Breath (land art video documentation, 9, 1997) και Vital Space Istanbul (βίντεο, 12’, 2010) της Δανάης Στράτου (17/09). Μετά από κάθε προβολή ακολούθησε δημόσια συζήτηση. Στην πρώτη τοποθετήθηκαν οι Μαρίνα Γιώτη (εικαστικός), Πέτρος Μαρτινίδης (ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ., συγγραφέας) και Κατερίνα Σύρογλου (ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια, ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), ενώ στη δεύτερη οι Δανάη Στράτου (εικαστικός), Έλενα Καρκαζή (κλινική ψυχολόγος-οικογενειακή θεραπεύτρια-συστημική εκπαιδεύτρια και επόπτρια) και Αρετή Λεοπούλου (ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια, ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης).

… ξεκίνησε την παρουσίαση της έκθεσης «Επταπύργιο: Βιώματα – Μνήμες – Κατοικήσεις» (19/09).

… συμμετείχε στον θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που το 2020 είναι αφιερωμένος στη θεματική Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση: η δια βίου μάθηση με την προβολή εικονικών περιηγήσεων στην Κρύπτη της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου και στα ευρήματα της Συλλογής της, καθώς και στην περιοδική έκθεση: «Κώμες και πολίσματα στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου», που φιλοξενείται στο Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς (25-27/09). Η προβολή, διάρκειας 15’-20’, έγινε μέσω της σελίδας της Εφορείας στο Facebook https://www.facebook.com/Εφορεία-Αρχαιοτήτων-Πόλης-Θεσσαλονίκης, όπου είναι ακόμη διαθέσιμη.

… φιλοξένησε στο Επταπύργιο, στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ακορντεόν «Reedblocks», την οπτικοακουστική παράσταση – συναυλία «Ουρανογραφίες». Με τη βοήθεια τηλεσκοπίου και ζωντανή προβολή εικόνας από το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο – Planetarium On The Go, το κοινό είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στους πλανήτες και το φεγγάρι ακούγοντας πρωτότυπη μουσική από το Suite Yedi Ensemble (Άρτεμις Βαβάτσικα/ακορντεόν, Μαρία Δαύκα/ακορντεόν, James Wylie/σαξόφωνο, Dine Doneff, κοντραμπάσο/κιθάρα/κρουστά) (26/09).

Οι επισκέπτες πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Στα μουσεία είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας.

 

Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ:

Αρχαία Αγορά: 8:00-15:00, Τρίτη: κλειστά

Ροτόντα: 9:00-16:00, Τρίτη: κλειστά

Επταπύργιο: 9:00-16:00, Τρίτη: κλειστά

Πύργος Τριγωνίου: 9:00-16:00, Τρίτη: κλειστά

Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά

Βυζαντινό Λουτρό: Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00, τις υπόλοιπες ημέρες: κλειστά

Ανάκτορο Γαλερίου: 8:00-15:00, Τρίτη: κλειστά

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 529 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.