Το MOMus Προβάλει Έργα Βίντεο-τέχνης σε Επταπύργιο και Ρωμαϊκή Αγορά

Από 23 Ιουλίου έως 17 Σεπτεμβρίου 2020

Το MOMus συμμετέχοντας στον θεσμό “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”, προβάλλει έργα βίντεο-τέχνης με τίτλο «Το παρελθόν δεν είναι ξένη χώρα» σε δύο εμβληματικά μνημεία της πόλης, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 23 και 30 Ιουλίου 2020 θα πραγματοποιηθούν προβολές στο Ωδείο της Ρωμαϊκής Αγοράς ενώ την Πέμπτη 10 και 17 Σεπτεμβρίου 2020 αντίστοιχα στο χώρο του Επταπυργίου. Όλες τις προβολές θα ακολουθήσουν δημόσιες συζητήσεις.

Οι προβολές έχουν προγραμματιστεί μετά το πέρας λειτουργίας των χώρων ώστε να μην επηρεάζεται η επισκεψιμότητα των μνημείων και θα κλείνουν με συζητήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν καλλιτέχνες και ειδικοί επιστήμονες.

Η πρόταση του MOMus στοχεύει στην ενεργοποίηση των αρχαιολογικών χώρων μέσα από ένα πρόγραμμα προβολών βίντεο έργων σύγχρονης τέχνης από τις συλλογές και τις εκθέσεις του MOMus και παράλληλη διεξαγωγή δημόσιων συζητήσεων με άξονα τα ζητήματα που θέτουν ίδια τα έργα τέχνης.

Η κινούμενη εικόνα (βίντεο) συνδυάζει συχνά ιδιότητες του κινηματογράφου μυθοπλασίας και της ρεαλιστικής τεκμηρίωσης. Είναι μια παγκόσμια γλώσσα που εξελίσσεται διαρκώς για να ενσωματώσει δημιουργικά νέες τεχνολογίας εικόνας, κίνησης και ήχου.

Για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τις προβολές θα εστιαστούν στο ζήτημα της διατάραξης της οικολογικής ισορροπίας και του Green New Deal, στον επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών σχέσεων στην εποχή του social distancing, στη διαχείριση των ψυχολογικών ζητημάτων που θέτει η πρωτόγνωρη εμπειρία της πανδημίας, καθώς και στις αλλαγές που επιφέρει η ψηφιακή κουλτούρας στον προσδιορισμό των ταυτοτήτων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών:

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020: Στέφανος Τσιβόπουλος, Γη της Αμνησίας, μονοκάναλη βιντεοπροβολή, 2010, 24’

Το έργο Amnesialand (Γη της Αμνησίας) παρουσιάστηκε το 2018 στην έκθεση του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης «Resilient Futures» σε συνδιοργάνωση με το PCAI. Το 2010, ο Στέφανος Τσιβόπουλος συμμετείχε στη Manifesta 8, την ευρωπαϊκή νομαδική μπιενάλε, με το έργο ΄Amnesialand΄, μία πρωτότυπη παραγωγή γυρισμένη στη Μούρθια της νοτιοανατολικής Ισπανίας.

Στο φιλμ συνθέτει αρχειακό υλικό με πρωτότυπες κινηματογραφήσεις στην περιοχή. Ο θεατής μέσω των αρχειακών ντοκουμέντων γίνεται μάρτυρας στιγμιότυπων της καθημερινής ζωής των κατοίκων σε μία περίοδο οικονομικής άνθησης της περιοχής λόγω της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, ενώ ταυτόχρονα αντικρίζει και τη σημερινή εικόνα εξαθλίωσης και περιβαλλοντικής κρίσης που ακολούθησε την αποβιομηχάνιση στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, φαινόμενο που αλλοίωσε ακόμη και τη συλλογική μνήμη.

Στη δημόσια συζήτηση θα γίνουν τοποθετήσεις από τους:
Ορέστη Ανδρεαδάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Συραγώ Τσιάρα, αν. διευθύντρια, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020: Γιώργος Δρίβας, Kepler, μονοκάναλη βιντεοπροβολή, 2014, 14’ 20’’, παραχώρηση της Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI)

Η ταινία ‘Kepler’ γυρίστηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας από τον video artist και κινηματογραφιστή Γιώργο Δρίβα. Ο KEPLER 186f είναι ένας νεοανακαλυφθείς μακρινός πλανήτης που γεννά προσδοκίες για ένα εντελώς διαφορετικό μέλλον, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει μέγεθος, ατμόσφαιρα και έδαφος αντίστοιχο με της Γης και δυνητικά θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή.

Με τα μάτια του καλλιτέχνη είναι ένας πλανήτης στον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μετοικήσουν όταν πλέον οι συνθήκες στη Γη θα ήταν αβίωτες ‘ o Kepler είναι ένα πολιτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Μπορεί να διαδραματίζεται στο εδώ και τώρα ή στο αύριο σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη.

Στη δημόσια συζήτηση θα γίνουν τοποθετήσεις από τους:
Γιώργο Δρίβα, εικαστικό
Νίκο Μαραντίδη, κοινωνικό λειτουργό, συστημικό θεραπευτή
Θοδωρή Μάρκογλου, ιστορικό τέχνης-επιμελητή, ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020: Μαρίνα Γιώτη, As to posterity, βίντεο, 12’, 2014

Το βίντεο είναι μια συλλογή οπτικών στοιχείων από την ερημωμένη Αθήνα του εγγύς μέλλοντος. Οι κάτοικοι της πόλης έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς, αφήνοντας πίσω τους ένα tableau mourant από οπλισμένο σκυρόδεμα, μεταλλικά και πλαστικά χαλάσματα που συνυπάρχουν με το ξακουστό μάρμαρο και την τοπική χλωρίδα και πανίδα.

Στη δημόσια συζήτηση θα γίνουν τοποθετήσεις από τους:
Μαρίνα Γιώτη, εικαστικό
Πέτρο Μαρτινίδη, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. συγγραφέα
Κατερίνα Σύρογλου, ιστορικό τέχνης, επιμελήτρια, ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020: Δανάη Στράτου, Desert Breath, land art video documentation, 9’, 1997 & Vital Space Istanbul 12’, 2010

Το 1997 η αρχιτέκτονας Αλεξάνδρα Στράτου, η συνεργάτης της, αρχιτέκτονας Στέλλα Κωνσταντινίδη και η καλλιτέχνιδα Δανάη Στράτου, αποφάσισαν να εγκαταστήσουν το “Desert Breath” στην καρδιά της ερήμου. Πρόκειται για εικαστικό έργο τέχνης που δεσπόζει στην περιοχή Ελ Γκούνα της Αιγύπτου, στη μέση της Σαχάρας.

Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο έργο επιφάνειας 100.000 μ2, που αποτελείτο από δυο αλληλένδετες λογαριθμικές σπείρες 178 κώνων. Οι κώνοι της μιας σπείρας προεξείχαν από τη γη, ενώ της δεύτερης ήταν σκαμμένοι σε αυτήν. Όσο προχωρούσε κανείς από το κέντρο στις παρυφές του έργου οι κώνοι γίνονταν πιο μεγάλοι.

Στο κέντρο υπήρχε μια μικρή κυκλική λίμνη. Παρότι το έργο βρίσκεται σε κατάσταση αργής αποσύνθεσης, παραμένει ορατό μετά από 17 χρόνια, ακόμη και από το διάστημα. Το 2010 η Δανάη Στράτου ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vital Space, μια καλλιτεχνική / διεπιστημονική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται διεθνώς με σκοπό να προσεγγίσει τα ζωτικά ζητήματα της εποχής μας και να προβάλει στο ευρύτερο κοινό την καλλιτεχνική οπτική.

Στη δημόσια συζήτηση θα γίνουν τοποθετήσεις από τις:
Δανάη Στράτου, εικαστικό
Έλενα Καρκαζή, κλινική ψυχολόγο-οικογενειακή θεραπεύτρια-συστημική εκπαιδεύτρια και επόπτρια
Αρετή Λεοπούλου, ιστορικό τέχνης-επιμελήτρια, ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.
Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στο https://digitalculture.gov.gr/2020/07/oli-i-ellada-enas-politismos/

Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Στα μουσεία είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας.

είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας.

Ημέρες & Ώρες

Πε 23/07, 21:00
Amnesialand (Γη της Αμνησίας), Στέφανος Τσιβόπουλος
Ωδείο Ρωμαϊκής Αγοράς
Πε 30/07, 21:00
‘Kepler’, Γιώργος Δρίβας
Ωδείο Ρωμαϊκής Αγοράς
Πε 10/09, 21:00
As to posterity, Μαρίνα Γιώτη
Επταπύργιο
Πε 17/09, 21:00
Desert Breath, land art video documentation & Vital Space Istanbul, Δανάη Στράτου, Επταπύργιο

Πληροφορίες

Ωδείο Ρωμαϊκής Αγοράς – Επταπύργιο
Θεσσαλονίκη

Προβολές έργων βίντεο-τέχνης από το MOMus στο πλαίσιο του “Όλη η Ελλάδα – Ένας πολιτισμός”

Πέμπτη 23 και  Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 στις 21:00
Πέμπτη 10 και Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020 στις 21:00

Είσοδος ελεύθερη.

Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στο https://digitalculture.gov.gr/2020/07/oli-i-ellada-enas-politismos/

 

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αναστάσιος Νέστορας 230 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.