Ποιος μπορεί αλήθεια να ξεχάσει τη θρυλική παράσταση «Ορέστεια» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και προκάλεσε το κοινό, αποκτώντας κάποιους λίγους ψαγμένους φανατικούς θαυμαστές και ακόμα περισσότερους φανατικούς αντιπάλους; Πρόκειται για την μοναδική συνεχόμενη τριλογία αρχαίου δράματος που μας σώζεται, σε μία από τις πιο νεωτερικές σκηνοθετικές προτάσεις τραγωδίας των τελευταίων ετών, μ’ ένα λαμπερό επιτελείο συντελεστών.
Για να θυμηθούν όσοι την είδαν το 2016 και να την δουν για πρώτη φορά όσοι την έχασαν τότε, η παράσταση θα προβληθεί ψηφιακά (και δωρεάν) στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Μένουμε σπίτι με τον Πολιτισμό» στις 16 Μαΐου 19:00 (σε μία προβολή διαθέσιμη για 24 ώρες) στο YouTube του Ελληνικού Φεστιβάλ: Greek Festival
Η Ορέστεια είναι τριλογία από αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες, τις οποίες έγραψε ο τραγικός ποιητής Αισχύλος και παρουσίασε για πρώτη φορά το 458 π.Χ. στη γιορτή των Διονυσίων. Αποτελείται από τις τραγωδίες «Αγαμέμνων», «Χοηφόροι» και «Ευμενίδες», ενώ είναι η μόνη αρχαία εξ ολοκλήρου σωζόμενη τριλογία. Οι τραγωδίες μεταξύ τους παρουσιάζουν συνάφεια, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι και οι τρεις τους διηγούνται μία κοινή ιστορία σε τρία διαφορετικά μέρη. Η τριλογία ασχολείται με τα γεγονότα στο βασίλειο του Άργους μετά την επιστροφή του Αγαμέμνονα σε αυτό, τη δολοφονία του από την Κλυταιμνήστρα με τη βοήθεια του Αιγίσθου, τον φόνο αυτών από τον Ορέστη με τη βοήθεια της Ηλέκτρας και την τελική αθώωση του Ορέστη, μετά τη δίκη του.
Διανομή:
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (Ορέστης), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Κλυταιμνήστρα), Νίκος Κουρής (Αγαμέμνων, Τροφός), Στεφανία Γουλιώτη (Ηλέκτρα, Αθηνά), Νίκος Ψαρράς (Απόλλων, Πυλάδης), Άλκηστις Πουλοπούλου (Κασσάνδρα, Πυθία), Δημήτρης Παπανικολάου (Αίγισθος), Ιερώνυμος Καλετσάνος (Κήρυκας), Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Φύλακας), Σύρμω Κεκέ (Κορυφαία), Χριστίνα Μαξούρη (Κορυφαία, Δούλα), Πολύδωρος Βογιατζής (Κορυφαίος)
Μια συμπαραγωγή της «Λυκόφως» του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.
Κάντε το πρώτο σχόλιο