Έκθεση «Φαντασιακές τυχαιότητες μιας έρπουσας υγρασίας» του Βασίλη Καρκατσέλη

Την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020 (τι έτος κι αυτό!) από τις 11.00 μέχρι τις 17.00

στην Γκαλερί Άθωνος aRt sPace (Παπαμάρκου 25, Πλατεία Άθωνος στη Θεσσαλονίκη)

δε θα σας περιμένουμε για τα εγκαίνια της έκθεσης του Βασίλη Καρκατσέλη

«Φαντασιακές τυχαιότητες μιας έρπουσας υγρασίας»

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων δε θα μοιραστούν φωτογραφικά κεράσματα, ούτε θα παίξει η μπάντα Street Fluxus Music.

Λίγα λόγια για το κίνημα Fluxus ή το «πνεύμα Fluxus».

Το Fluxus γεννήθηκε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Όπως συμβαίνει πάντα η γέννησή του προέκυψε, φυσικά στο πνεύμα των αναζητήσεων της εποχής, από την συνένωση προηγούμενων ατομικών πειραματικών προσπαθειών καλλιτεχνών σε διάφορες πόλεις και κράτη.

Δημιούργησε (το  Fluxus) μία ανοικτή διατομεακή (intermedia) εκλεκτικιστική κουλτούρα (θεωρητική και επιτελεστική) που αναδείχθηκε με όλα τα εκφραστικά μέσα και (από τότε μέχρι σήμερα) διατρέχει όλον το βασικό κορμό των τεχνών, περισσότερο ως «πνεύμα Fluxus».

Το μανιφέστο του G. Maciunas απαιτεί: Να καθαρίσουμε τον κόσμο από την αστική ζωή. Να προωθήσουμε την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΗ ΤΕΧΝΗΣ ώστε να είναι κατανοητή από όλον τον κόσμο…. Να διαλύσουμε τις δομές της πολιτιστικής, της κοινωνικής και πολιτικής επανάστασης και να φτιάξουμε με αυτές ένα κοινό μέτωπο από κοινές δράσεις.

Σκοπός, υποτίθεται, του Fluxus είναι η κατάργηση της απόστασης μεταξύ του κοινού και των ίδιων των καλλιτεχνών. Στόχος του η δημιουργία προκλήσεων προς τον συμμετέχοντα θεατή. Καθώς αυτές οι αντισυμβατικές προκλήσεις δε μπορεί να έχουν όρια, εξ αιτίας και της διαφορετικότητας (της ατομικότητας) των δημιουργών που συμμετέχουν  και από το πλήθος των εκφραστικών μέσων που αυτοί χρησιμοποιούν, «κατέληξε» στο Fluxus να μην αναγνωρίζονται κοινά υφολογικά χαρακτηριστικά, γεγονός που δυσκολεύει στην μαθησιακή προσέγγιση του κινήματος.

 

Ελάχιστο βιογραφικό του καλλιτέχνη

Από το 1984 ζει εξόριστος στη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Δεν είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος.

Είναι μέλος πολλών άλλων.

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 523 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.