Έκθεση Ελλήνων και Τούρκων Εικαστικών “Αύρα / Ahmotkh”

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 19.30, στο Γενί Τζαμί, από τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, η έκθεση “Αύρα / Ahmotkh”, με τη συμμετοχή είκοσι έξι εικαστικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η συνεργασία μεταξύ των καλλιτεχνών ξεκίνησε τον Μάιο του 2019 με αφορμή την έκθεση “Αχ” στον εκθεσιακό χώρο “Ada Sanat” της Κωνσταντινούπολης. Τώρα με το τίτλο “Αύρα” η έκθεση μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη και το Γενί Τζαμί, πλαισιωμένη από πολύ περισσότερους καλλιτέχνες και από τις δύο χώρες.
Τα εκθέματα αυτής της ομαδικής παρουσίασης, διαπερνώντας το πνεύμα της εποχής και της δεδομένης – αναπόφευκτης καθημερινότητας, αποτελούν ένα συνολικό εικαστικό πεδίο, που στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό της συλλογικής και ατομικής έκφρασης.

Οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων του ενός ή του άλλου λαού είναι ένα ενεργό πεδίο πολύπλευρων προσεγγίσεων. Οι καλλιτέχνες παρατηρούν, επισημαίνουν και μορφοποιούν ερμηνείες της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας, από τη δική του σκοπιά ο καθένας, με τη προσωπική του γλώσσα και τη χαρακτηριστική του τεχνοτροπία. Με το περιεχόμενο κάθε έργου, ανιχνεύεται στο σύνολο της έκθεσης ένα ευρύ φάσμα εννοιών. Αντικαθιστώντας τις παρορμητικές ψευδαισθήσεις της εφήμερης καθημερινότητας, μέσω αναπαραστατικών ή αφαιρετικών δημιουργικών διαδικασιών, αναδεικνύονται, αναπτύσσονται και συνδυάζονται τα κοινωνικά θέματα που χαρακτηρίζουν από κοινού ή παράλληλα τους δύο λαούς και τις αντιλήψεις τους.

Οι καλλιτέχνες με τα έργα τους νοηματοδοτούν εικαστικές μεταφορές, προβάλλοντας εν τέλει μια συλλογική και δια-χωρική εκφραστική χειρονομία, που στοχεύει στη πολιτισμική συνάντηση και συμπόρευση.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο Taner Güven από την Τουρκία και ο Σταύρος Παναγιωτάκης από την Ελλάδα.

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν: Süreyya Acar, Βασίλης Βασιλακάκης, Μανώλης Γιανναδάκης, Halil Yavuz Ertürk, MeMeT Güreli, Buket Güreli, Göksel Günay, Hakan Gürsoytrak, Taner Güven, Γιώργος Κατσάγγελος, Temür Köran, Αφροδίτη Λίτη, Πάνος Ματθαίου, Αλεξία Ξαφοπούλου, Eyüp Öz, Σταύρος Παναγιωτάκης, Κώστας Παππάς, Γιώργος Τσακίρης, Ρένα Παπασπύρου, Yonca Saraçoğlu, Γιώργος Σταματάκης, Γωγώ Σμίλη, Selçuk Fergökçe, Πάνος Χαραλάμπους, Έλλη Χρυσίδου, Emre Zeytinoğlu.

21 Φεβρουαρίου 2020 – 28 Μαρτίου 2020
ΠΑΛΑΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ
ΤΡΙΤΗ 10:00 – 16:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 10:00 – 16:00
ΠΕΜΠΤΗ 10:00 – 18:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00 – 16:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 – 16:00

21 Φεβρουαρίου 2020 – 28 Μαρτίου 2020

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αγγελική Κερπιτσοπούλου 31 Άρθρα
Ονομάζομαι Αγγελική Κερπιτσοπούλου γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Είμαι Θεωρητικός της τέχνης και των Νέων Μέσων και Ψηφιακής Κουλτούρας. Κύρια ενδιαφέροντα των ερευνητικών μου εργασιών είναι η αναζήτηση του είναι του κάθε πράγματος ή έννοιας, καθώς και η κοινωνική αλλαγή τόσο μέσα από την τέχνη όσο και από τα νέα μέσα. Στον ελεύθερο μου χρόνο τρέχω τις σελίδες Art Beyond Critique, ενώ παράλληλα είμαι συντάκτρια της πολιτιστικής ιστοσελίδας www.stellasview.gr.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.