Ήμασταν εκεί για εσάς, το stellasview.gr με τον Άκη Χρυσαφίδη βρέθηκε στο Θέατρο Αθήναιον την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019 και παρακολούθησε την παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και σε σκηνοθεσία Βασίλη Πλατάκη.
Μετά την μεγάλη επιτυχία, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, η παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και σε σκηνοθεσία Βασίλη Πλατάκη ήρθε στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο Αθήναιον από την Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019 έως και τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020.
Υπόθεση έργου:
Μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της, η Μπερνάρντα Άλμπα γίνεται τυραννική με τις πέντε κόρες της, που σπάνια είχαν οποιαδήποτε επαφή με το άλλο φύλο. Επιβάλλει πένθος 8 χρόνων και τον εγκλεισμό τους μες στο σπίτι, καθώς η ανώτερη τάξη τους δεν τους επιτρέπει να “ανακατεύονται” με τους απλούς χωρικούς. Η Ανγκούστιας, η μεγαλύτερη κόρη της Μπερνάρντα από τον πρώτο της γάμο, κληρονομεί την περιουσία του πατέρα της κι έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον ενός μνηστήρα, του Πέπε Ρομάνο. Τον Πέπε όμως ποθούν κι η Αδέλα, η μικρότερη κόρη, που αρνείται να υποταχθεί στη μητέρα της και συνάπτει ερωτική σχέση μαζί του, αλλά κι η Μαρτίριο, που τη ζηλεύει για κάτι που η ίδια δεν μπορεί να αποκτήσει, λόγω του παρουσιαστικού της. Η ζήλια της Μαρτίριο θα οδηγήσει στο τραγικό τέλος της Αδέλα και στη διατήρηση του πένθους στο σπίτι.
Έρωτας-θάνατος-τιμή
Πρόκειται για ένα ποιητικό, εν κρυπτώ, θεατρικό κείμενο, όπου η ποίηση διατρυπά τη «ψυχρή» του δομή και το φορτίζει με πάθος και συγκίνηση.
Η παράσταση ξεκινάει απρόσμενα με ένα ταξίδι στον κόσμο, όπου αποτρόπαια έθιμα ξεδιπλώνονται επί σκηνής με τους ηθοποιούς να τα παρουσιάζουν μέσα από παραδοσιακές μουσικές και χορευτικά της κάθε χώρας που βλέπουμε σε video wall. Έθιμα που έχουν σχέση με όλο αυτό που πραγματεύεται η παράσταση: Η «βρωμιά» των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η ανηθικότητα του έρωτα, η ύψιστη αρετή της παρθενίας, η ανωτερότητα του άντρα, η θέση της γυναίκας στις κοινωνίες διαχρονικά.
Ερμηνείες:
Η Τζένη Καλλέργη ως Μπερνάρντα, μας χαρίζει μια μεστή ερμηνεία, η παρουσία της είναι στιβαρή με σκληρό και άκαμπτο βλέμμα, απίστευτα σκληρή προς τις κόρες της αλλά, εν τούτοις, υπέροχη η φευγαλέα στιγμή που το χέρι της κινείται μία και μοναδική φορά σε όλο το έργο για να χαϊδέψει τρυφερά τη νεαρότερη κόρη Αδέλα αλλά το συγκρατεί διακριτικά!
Η Τιτίκα Σαριγκούλη ως Μαρία Χοσέφα, συγκλονιστική μισότρελη γριά μάνα της Μπερνάρντα που λέει τα πιο σοφά πράγματα με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο…. Στις δύο τρεις εμφανίσεις της το κοινό ξέσπαγε σε αυθόρμητα χειροκροτήματα. Η κ. Σαριγκούλη συγκλονίζει πραγματικά, σχεδόν μικροσκοπική, αλλά όταν την άκουγες να λέει…. «Και προβατάκι μωρό να ‘χεις, είναι καλύτερα από το να μην έχεις καθόλου….. Μπερνάρντααα, είσαι λεοπάρντααα!!!» μια ανατριχίλα σε διαπερνάει…. και δείχνει πόσο «τεράστια» μπορεί να γίνει! Απίστευτη πραγματικά!
Η Κυριακή Γάσπαρη ως Πόνθια, η οικονόμος του σπιτιού, ισορρόπησε άριστα επάνω στον ρόλο σε μια αξιομνημόνευτη ερμηνεία. Ακροβατεί λεπτά επάνω στο κωμικό και τραγικό στοιχείο χωρίς να προδίδει κανένα από τα δύο. Ένας ρόλος δύσκολος και μεγάλος, ο κορμός του έργου, η συνεκτική ουσία ανάμεσα στις σκηνές, η ακούραστη ακόλουθος της Μπερνάρντα, που όμως τρέφει ένα υφέρπον μίσος για την κυρά της.
Η Μαρία Δρακοπούλου ως Μαρτίριο, αποδίδει αριστοτεχνικά και με μεγάλη φυσικότητα την ταλαιπωρημένη αδελφή, ένα πλάσμα νευρωτικό, παγιδευμένο μέσα στο ανάπηρο σώμα, κουτσαίνοντας ελαφρά, που το αποδίδει με μεγάλη πειστικότητα.
Η Μαρία Συμεών ως Ανγκούστιας, είναι η μεγαλύτερη αδελφή από άλλον πατέρα που άθελά της φούντωσε τον φθόνο όλων εξ αιτίας του επικείμενου γάμου της με τον Πέπε. Υπέροχη στον ρόλο, επιβλητική στη σκηνή χωρίς όμως υπερβολή, αποδίδει ξεκάθαρα και τέλεια την ανασφάλεια που βιώνει ο χαρακτήρας, φιλάσθενη αδελφή με ύφος τρομαγμένο και φυσιογνωμία που συγκλονίζει.
Η Δέσποινα Χαριάτη ως Μαγδαλένα, εντυπωσιάζει στο ρόλο της ως υποτακτική, οργανωτική, και πεισματάρα κόρη η οποία μοιάζει να είναι η πιο έξυπνη από όλες!
Η Κατερίνα Βόλικα ως Αμέλια, ενσαρκώνει τόσο επιτυχημένα με μεγάλη τρυφερότητα την γλυκιά αδελφή, η μόνη που φέρεται με αγάπη και ενδιαφέρεται για όλους!
Η Άννα Μαρία Βιδάλη ως Δούλα, παίζει έναν χαρακτηριστικό ρόλο, τη δούλα του σπιτιού, τις υπηρεσίες της οποίας δεν αναγνωρίζει ποτέ η Μπερνάρντα και αποδίδει πολύ καλά την κουτσομπόλα της γειτονιάς.
Η Έφη Χαντζούλη ως Προυτένθια, παίζει το ρόλο της επάξια ως ζητιάνα και υπηρετεί με άνεση και πειστικότητα τις εμφανίσεις της στο έργο.
Η Αναστασία Χατζηαθανασίου ως Αδέλα , σαν μικρότερη αδερφή ενσαρκώνει τόσο αληθινά το ρόλο της βαθιά ερωτευμένης και όταν μαθαίνει πως ο αγαπημένος της Πέπε Ρομάνο θα παντρευτεί τη μεγαλύτερη αδελφή Ανγκούστιας είναι ικανή για όλα!
Ο Κωνσταντίνος Μενούνος με ωραία κίνηση και αέρινη παρουσία αποδίδει ως φευγαλέα σκιά τον Πέπε (συνήθως αυτός ο ρόλος δεν έχει μορφή και κανείς δεν τον ενσαρκώνει ποτέ, αλλά ο Κωνσταντίνος Μενούνος το τολμάει άκρως επιτυχημένα).
Σκηνοθεσία – Στήσιμο:
Πολύ προσεγμένη και πρωτότυπη η σκηνοθεσία του Βασίλη Πλατάκη, σου μεταφέρει την ατμόσφαιρα και τη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ηρωίδες, οπότε εύκολα καταφέρνει να μας μεταδώσει τα δεινά της οικογένειας της Μπερνάρντα Άλμπα.
Υπέροχη και η μουσική που πλαισιώνει την παράσταση, τα φώτα και βεβαίως τα λειτουργικά, λιτά και ταιριαστά σκηνικά του Χάρη Σεπεντζή υπηρετούν την παράσταση άψογα και σε ταξιδεύουν στην Ισπανία του Λόρκα.
Ταυτότητα παράστασης:
Συγγραφέας: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Πλατάκης
Μουσική: Τάκης Μπινιάρης
Χορογραφίες: Δημήτρης Ιβάνωφ
Σκηνικά: Χάρης Σεπεντζής
Κινησιολογία: Σίμων Πάτροκλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πλατάκης
Κριτική: Άκης Χρυσαφίδης & Κώστας Πατούρας
Χορηγός Επικοινωνίας: http://www.stellasview.gr
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» θα βρείτε εδώ.
Βρείτε μας στα social media του Stellasview:
Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/
Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/
Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera
Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera
Κάντε το πρώτο σχόλιο