Κριτική για την παράσταση “Ο ΓΙΟΣ” του Φλοριάν Ζελλέρ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ήμασταν εκεί για εσάς, το stellasview.gr και η στήλη Athens Agenda βρέθηκαν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 και παρακολούθησαν την παράσταση «Ο ΓΙΟΣ» του Φλοριάν Ζελλέρ.

 

Υπόθεση: Ο Νικολά, ένας έφηβος μαθητής λυκείου κάπου στη Γαλλία, ζει με τη μητέρα του. Οι γονείς του, Πιερ και Άννα, έχουν χωρίσει κι ο πατέρας του έχει ξαναφτιάξει τη ζωή του με τη Σοφία με την οποία έχουν αποκτήσει ένα μωρό, τον Ερίκ. Οι σχέσεις ανάμεσα στο Νικολά και τη μητέρα του είναι τεταμένες, δεν επικοινωνούν κι ο Νικολά πιστεύει πως η μητέρα του δεν τον καταλαβαίνει. Δεν είναι πια το χαμογελαστό και ανέμελο παιδί που ήταν μέχρι τελευταία. Εδώ και τρεις μήνες έχει παρατήσει το σχολείο και η μητέρα του μόλις το έμαθε από τον Διευθυντή του Λυκείου. Η Άννα που μάλλον δεν έχει ξεπεράσει το χωρισμό της, συζητά με τον Πιερ το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τον Νικολά προκειμένου να βρεθεί μια από κοινού λύση. Ο Πιερ κουβεντιάζει με τον Νικολά και προσπαθεί μάταια να βρει λύση στα προβλήματα που τον απασχολούν. Ο Νικολά προτείνει στον πατέρα του που τόσο αγαπά να φύγει από τη μητέρα του και να μείνει μαζί του θεωρώντας πως έτσι θα βοηθηθεί να ξαναβρεί τον παλιό του εαυτό κι έτσι μετακομίζει σε καινούριο οικογενειακό περιβάλλον. Στην αρχή τα πράγματα φαινομενικά πηγαίνουν καλύτερα, αρχίζει και πάλι το σχολείο κι αποκτά καινούριους φίλους. Στην πορεία ωστόσο αποκτά έντονα καταθλιπτική συμπεριφορά κι έχει αυτοκαταστροφικές τάσεις. Νιώθει παρείσακτος κι ανεπιθύμητος στο νέο του σπίτι ανάμεσα στον πατέρα του, τη Σοφία και τον μικρό του αδερφό, αρχίζει κι αυτοτραυματίζεται συστηματικά, επιρρίπτει ευθύνες στον πατέρα του πως εγκατέλειψε τον ίδιο και τη μητέρα του με σκοπό να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του κι έπειτα καταλήγει στο νοσοκομείο μετά από μια απόπειρα να κόψει τις φλέβες του. Ο γιατρός του νοσοκομείου επισημαίνει στους γονείς του πως ο Νικολά αντιμετωπίζει έντονη κατάθλιψη και κρίνει απαραίτητη τη νοσηλεία του για να θεραπευτεί. Οι γονείς του Νικολά υποκύπτουν στις εκκλήσεις του να τον πάρουν σπίτι παρακούγοντας τις συστάσεις και την εκτίμηση του γιατρού σχετικά με την επικινδυνότητα και τη σοβαρότητα της ψυχικής του υγείας και ισορροπίας. Δυστυχώς το ρίσκο που παίρνουν ο Πιερ και η Άννα έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες…

Η παράσταση πραγματεύεται τη ζωή ενός εφήβου και την κατάθλιψη που αποκτά μετά τη διάλυση του γάμου των γονιών του βλέποντας την οικογενειακή γαλήνη και ισορροπία να διαλύονται

Κριτική: Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος (πατέρας) κι ο Δημήτρης Κίτσος (γιος) ερμήνευσαν έξοχα και πολύ ρεαλιστικά τους ρόλους τους προσδίδοντας τη βαρύτητα που αναλογεί στον καθένα. Ωστόσο, τόσο η επιλογή του θέματος, όσο και το ίδιο το κείμενο το οποίο κατά τη γνώμη μου στερούνταν οποιασδήποτε πρωτοτυπίας καθώς κυριαρχούσαν οι κλισέ και τετριμμένες εκφάνσεις και χαρακτηριστικά δεν βοήθησαν δραματουργικά την παράσταση για να απογειωθεί.  Το ίδιο ελλιπής κατά τη γνώμη μου είναι και η «σπονδυλωτή» σκηνοθεσία. Οι σκηνές του έργου παίχτηκαν σαν ανεξάρτητα κομμάτια ενός παζλ κι έλειπε ωστόσο η συνοχή και η μεταξύ τους σύνδεση. Αξίζει να σημειωθούν δύο σκηνές της παράστασης που σκηνοθετικά υπήρξαν άρτιες και ευρηματικές. Η μια, τη στιγμή που ο Νικολά μετακομίζει στο νέο του σπίτι κι ανοίγει τη ντουλάπα του δωματίου του και φεύγουν από μέσα τα λευκά ρούχα του, τα λευκά σεντόνια και τα λευκά λούτρινα παιχνίδια του. Μια πολύ δυνατή θεατρική εικόνα που παρέπεμπε και εξέφραζε όλο τον ψυχισμό του παιδιού τη συγκεκριμένη στιγμή. Η άλλη σκηνή εκτυλίσσεται τέσσερα χρόνια μετά την αυτοκτονία του Νικολά, όταν ο Πιερ δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το γεγονός και συνομιλεί με τον ίδιο τον Νικολά επί σκηνής σαν να μην έφυγε ποτέ… Το μυστήριο λύνει η Σοφία που μπαίνει στη σκηνή κι επαναφέρει στην κανονικότητα την κατάσταση. Έντονη είναι επίσης η σκηνή μιας έντονης λογομαχίας μεταξύ Πιερ και Νικολά που εξελίσσεται σε άσχημο καβγά. Αντίστοιχης έντασης σκηνή είδαμε στην παράσταση του Γ. Οικονομίδη, «Στέλλα κοιμήσου» πάλι από το Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Κριτική: Στάθης Γιαννακίδης

 

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Σκηνικό: Ευαγγελία Θεριανού

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη

 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Δέσποινα Κούρτη, Άννα Καλαϊτζίδου, Δημήτρης Κίτσος, Γιώργος Μακρής

 

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος
Τηλ.: 2109212900

Μέχρι : 12/4
Κεντρική Σκηνή
Παραστάσεις : Πέμ., Σάβ. 9.15 μ.μ., Κυρ. 6.30 μ.μ., Τετ. 9.15 μ.μ.

Βρείτε μας στα social media του Stellasview:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στάθης Γιαννακίδης 5 Άρθρα
Ονομάζομαι Στάθης Γιαννακίδης και μαζί θα τα λέμε στην στήλη Athens Agenda του StellasView για όσα συμβαίνουν στην πρωτεύουσα και αξίζει τον κόπο να σχολιαστούν.

2 Comments

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.