O γνωστός ηθοποιός Γιάννης Κωνσταντινίδης μίλησε στο stellasview.gr και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη με αφορμή την παράσταση «Οιδίποδας και Αντίποδας, Η “τραγωδία” του Αριστοφάνη» του Γρηγόρη Διδασκάλου, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αθυρίδη στην οποία πρωταγωνιστεί στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».
Κύριε Κωνσταντινίδη είστε ένας έμπειρος ηθοποιός. Πότε πρωτοήλθατε σε επαφή με το θέατρο; Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη πορεία στον χώρο της τέχνης;
Κατ΄ αρχάς στο θέατρο, όπως και στη ζωή, πάντοτε αποδεικνύεσαι άπειρος. Απαιτείται διαρκής – δια βίου – μαθητεία και καθημερινές ασκήσεις ευαισθησίας. Όταν μεγάλες φυσιογνωμίες του πνεύματος δηλώνουν ότι οὐδέν ἴσασιν, θα ήταν κωμικό να δηλώσεις γνώση των πάντων.
Για την ενασχόληση με την τέχνη δεν υπάρχουν χρονικά όρια ούτε δεσμεύσεις ηλικιακές και οποτεδήποτε ο άνθρωπος μπορεί να ωριμάσει και να ασχοληθεί με όποιο είδος τέχνης που θα τον βοηθήσει να εκφράσει κατά κάποιο τρόπο την κοσμοθεωρία του. Από μικρός υπέβοσκε μέσα μου αυτή η ανάγκη έκφρασης, η οποία αναδύθηκε «εκρηκτικά» τα τελευταία δέκα χρόνια.
στο θέατρο, όπως και στη ζωή, πάντοτε αποδεικνύεσαι άπειρος
Πρωταγωνιστείτε στο έργο «Οιδίποδας και Αντίποδας» του Γρηγόρη Διδασκάλου. Ποια ήταν εκείνα τα χαρακτηριστικά της γραφής του, τα οποία σας κέντρισαν και κατ΄επέκταση σας έπεισαν να δεχτείτε να υποδυθείτε στη σκηνή τον ήρωά του;
Το γεγονός ότι με συγγραφική δεξιοτεχνία γεφυρώνει στο κείμενο φαινομενικά αντίθετες καταστάσεις που οσμώνονται με «φυσιολογικότητα» και οποιαδήποτε ανα-τροπή δεν προκαλεί στον θεατή εκ-τροπή ούτε στον ίδιο εν-τροπή.
Πώς αντιδράσατε ; Τι νιώσατε αλήθεια όταν πρωτοδιαβάσατε το έργο;
Τα ίδια ευχάριστα συναισθήματα που θα θέλαμε να έχει ο οποιοσδήποτε θεατής, ακροατής ή αναγνώστης του έργου. Ευχαρίστηση!
Παίζετε, να υπογραμμίσουμε υπό τις οδηγίες του Κωνσταντίνου Αθυρίδη, ενός πολύ έμπειρου και καταξιωμένου υπηρέτη του θεάτρου. Η εμπειρία αυτή, τι γεύση σας έχει αφήσει;
Τη γεύση ενός ικανού μουσικού που μετέχει μαζί με άλλους μουσικούς υπό την μπαγκέτα ενός βιρτουόζου μαέστρου.
Στην ερώτηση τι σας έχει διδάξει το θέατρο στην προσωπική σας ζωή , τι θα απαντούσατε;
Πολλοί νέοι ανακαλύπτουν τις ομορφιές της υποκριτικής και είναι ελπιδοφόρο γι αυτόν τον τόπο που γέννησε αυτό το είδος τέχνης μεταξύ άλλων, το να ζεις ακούγοντας, συμπάσχοντας με τους υποκριτές πολλές μικρές «άλλες» ζωές. Οι ανατροπές, συμμίξεις κωμικού – τραγικού, αληθινού – πλασματικού, ενθαρρυντικού – αποθαρρυντικού, πτώσης και ανόδου γενικά, συμβαίνουν στη ζωή μας συχνά και μέσω της τέχνης μπορούμε να αντιληφθούμε την πιθανότητα να συμβούν και έτσι κατά κάποιο τρόπο ασκούμεθα σε ασκήσεις ετοιμότητας.
Όπως προανέφερα, το θέατρο μας κάνει ασκήσεις ετοιμότητας τρόπων αντιμετώπισης της πραγματικότητας γιατί μας φέρνει πολλές στιγμές στη θέση του άλλου, δηλαδή στην ξένη προς εμάς λογική.
το θέατρο μας κάνει ασκήσεις ετοιμότητας τρόπων αντιμετώπισης της πραγματικότητας
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, σε μια εποχή όπου η ενασχόληση με την τέχνη είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να υποσχεθεί σταθερότητα και ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές ως καλλιτέχνης, από πού πιστεύετε ότι πηγάζει αυτή η στροφή των νέων σε σπουδές, όπως το θέατρο για παράδειγμα;
Στο γεγονός ότι θέλουν να μετέχουν στη διαρκή περιπέτεια αναζήτησης της γνώσης της ζωής χωρίς να λογαριάζουν ότι η ενασχόληση με την υποκριτική επαγγελματικά αποτελεί κατάσταση “vivere pericolosamente” (ζην επικινδύνως)
Συνέντευξη: Eυθύμιος Ιωαννίδης
Ευχαριστώ πολύ τον Γιάννη Κωνσταντινίδη για την προσήνειά του και του εύχομαι καλή καλλιτεχνική πορεία.
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Οιδόποδας και Αντίποδας, Η “τραγωδία” του Αριστοφάνη» θα βρείτε εδώ
Βρείτε μας στα social media του Stellasview:
- Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/
- Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/
- Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera
- Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera
Κάντε το πρώτο σχόλιο