H Βίκυ Σαμουηλίδου, καλλιτέχνις με ιδιαίτερη αδυναμία στη ζωγραφική τέχνη, μίλησε στο stellasview.gr και στην Αγγελική Κερπιτσοπούλου για την ιδιαίτερη στήλη, η οποία έχει ως σκοπό να μας συστήσει εικαστικούς της χώρας μας και όχι μόνο.
Η Βίκυ Σαμουηλίδου, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Παρακολούθησε μαθήματα γραφικών τεχνών. Αποφοίτησε το 2015 από το Τρίτο Εργαστήριο Ζωγραφικής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είχε καθηγητές τους Χάρη Κοντοσφύρη και Θωμά Ζωγράφο. Η πτυχιακή της εργασία με τίτλο «ΣΥΝΕΒΗ» αναφερόταν στην Ελλάδα της κρίσης. Επίσης, είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Η σύγχρονη Τέχνη στην Ελλάδα είναι ελπιδοφόρα
Στα έργα σας ο θεατής έρχεται σε επαφή με φαντασιακούς μικρόκοσμους; Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που επιθυμείτε να εκφράσετε μέσα από αυτό;
O William Blake είπε πως “Αυτός ο κόσμος της φαντασίας είναι ο κόσμος της Αιωνιότητας”. Είναι μία ζωντανή Δύναμη ο κόσμος της φαντασίας.
Το έργο του κάθε καλλιτέχνη, εκφράζει διάφορα συναισθήματα και δημιουργεί έναν ιδιαίτερο φαντασιακό μικρόκοσμο,όπου ο θεατής καλείται να εισέλθει σε αυτόν.
Έτσι, θα αφεθεί από τις συγκινήσεις του στη “χρωματισμένη” πραγματικότητα.
Στα έργα σας οι ανθρώπινες φιγούρες παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Γιατί αυτή η επιλογή;
Πειραματίζομαι σχεδιαστικά. Πίσω από κάθε έργο υπάρχει ένας ιδιαίτερος κόσμος. Ίσως με ενδιαφέρει περισσότερο ένας ανθρωποκεντρικός κόσμος. Η δουλειά ενός ζωγράφου γεννιέται πάντα μέσα στην αμφιβολία.
Επιλέγετε πολύ συχνά να αναπαριστάτε διάσημα πρόσωπα του παρελθόντος; Ποια είναι η σχέση σας με τα πρόσωπα αυτά;
Στο πλαίσιο κάποιων εκθέσεων, όπως τα “ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ” στην γκαλερί “ΕΝΑ”, επέλεξα τον Μάνο Χατζηδακι, τον οποίο θεωρώ μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας. Στην έκθεση “ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ” στο Μουσείο Τσιτσάνη, επέλεξα τον Ανέστη Δελιά, γιατί υπήρξε συνθέτης, στιχουργός, οργανοπαίκτης ιδιαίτερος και αυτοκαταστροφικός. Πάντα υπάρχει ένας λόγος που κάποιος σε εμπνέει ή που τον θεωρείς σημαντικό.
Θα πρέπει όμως η Ελληνική αγορά να προωθήσει στοχευμένα την Τέχνη ως εξαγώγιμο προϊόν.
Πώς θα χαρακτηρίζατε την σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα του σήμερα;
Ο Γιάννης Κουνέλης πίστευε πως η Ελλάδα είναι μία περιουσία όλων μας, πως ο κλασικισμός είναι ένα παγκόσμιο γεγονός. Το κλασικό στοιχείο υπάρχει ακόμα και στον Picasso.Και φυσικά θεωρούσε ότι η Τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας των ανθρώπων. Καθορίζει και καθορίζεται από τα γεγονότα.
Η σύγχρονη Τέχνη στην Ελλάδα είναι ελπιδοφόρα. Γίνονται εκθέσεις, εξαιρετικές εικαστικές δράσεις. Υπάρχουν καλλιτέχνες που τα έργα τους παράγουν αξιόλογη Τέχνη. Η σύγχρονη Τέχνη στην Ελλάδα, σίγουρα είναι μία επένδυση. Δε μας λείπει κάτι. Θα πρέπει όμως η ελληνική αγορά να προωθήσει στοχευμένα την Τέχνη ως εξαγώγιμο προϊόν. Όπως γίνεται και σε άλλες χώρες που το κάνουν με επιτυχία !
Στη σειρά έργων σας “Προ του ύπνου” επιλέγετε να απεικονίσετε ανθρώπινες μορφές που αν και ρεαλιστικές συγχρόνως τις αποδίδονται έντονα σουρεαλιστικά στοιχεία. Γιατί αυτή η αντίθεση; Τι δηλώνει για εσάς;
Η Τέχνη είναι μία προσπάθεια, ένα βίωμα της ίδιας της ζωής μας. Τα “προ του ύπνου” εργά δημιουργήθηκαν λίγη ώρα πριν να έρθει ο Μορφέας, στο κρεβάτι. Είναι μικρά έργα τα οποία περιέχουν την τελευταία σκέψη της ημέρας: είτε είναι κάτι που ενώ ήθελα, δεν έκανα, δεν τόλμησα. Είτε γιατί μου “μίλησε” η σκέψη κάποιου “ιδιαίτερου” ατόμου.
Τώρα αν κάποια έχουν αποδοθεί σουρεαλιστικά, γεννήθηκαν αυτόματα από το υποσυνείδητο με τη συνύπαρξη φανταστικών ίσως στοιχείων, λίγη ώρα “προ του ύπνου”.
Τι έχετε αποκομίσει από την ενασχόλησή σας με την τέχνη όλα αυτά τα χρόνια;
Δε βρίσκομαι πολλά χρόνια στον χώρο αυτό ως εικαστικός. Η Τέχνη για μένα πλέον είναι μία αναγκαιότητα. Είναι το όνειρο, το όραμα στη ζωή και το ακολουθώ.
Η Τέχνη για μένα πλέον είναι μία αναγκαιότητα.
Τι να περιμένουμε από εσάς καλλιτεχνικά; Σε τι δρόμους θα κινηθείτε από εδώ και πέρα;
Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όπου μέσα μου υπήρχε επιθυμία απόρριψης της ζωγραφικής, επανήλθα. Είμαι ακόμα σε κατάσταση εμβρύου. Έχω να βρω τη δική μου γλώσσα. Υπάρχουν ακόμα πολλοί δρόμοι που πρέπει να διασχίσω .
Τώρα όμως ξέρω ότι ήρθα και θα μείνω εδώ!
Συνέντευξη: Αγγελική Κερπιτσοπούλου
Ευχαριστώ εκ βαθέων τη Βίκυ Σαμουηλίδου για την προθυμία της στο να πραγματοποιηθεί αυτή μας η συνομιλία και της εύχομαι καλή συνέχεια στην καλλιτεχνική της πορεία!
Βρείτε μας στα social media του Stellasview:
- Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/
- Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/
- Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera
- Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera
Κάντε το πρώτο σχόλιο