Με αφορμή το πρώτο της βιβλίο “Απλώς έτυχε” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άρτεμις, η συγγραφέας Βάγια Μπαλή μιλά στο stellasview.gr και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη.
Ο Άμος Οζ γράφει στην «Ιστορία αγάπης και σκότους πως «μέσα από τα βιβλία μαθαίνεις την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα της ζωής… Τα βιβλία σου ξεκλειδώνουν τα μυστικά του κόσμου… Σε ταξιδεύουν… Σου δείχνουν εναλλακτικές…». Πού θα μας ταξιδέψει το βιβλίο σου Βάγια;
Το “Απλώς έτυχε “ σε βάζει σε ένα ταξίδι αναζήτησης του ίδιου σου του εαυτού. Ταξίδι μέσα στις φιλίες και στις αλήθειες.
Ποια ήταν η αφορμή για να γραφτεί το συγκεκριμένο βιβλίο;
Η ανάγκη μου ίσως να ψάξω τον σημερινό άνθρωπο με τα πάθη του, τις ευαισθησίες του και τα μυστικά του.
Ένας συγγραφέας γράφει άραγε για το κοινό του, για τον εαυτό ή και για τα δύο; Συνιστά ουσιαστικά μια λύτρωση για τον λογοτέχνη η συγγραφική διαδικασία και πόσο εύκολη τελικά ή επίπονη είναι;
Δε γνωρίζω να απαντήσω γενικά. Στη δική μου περίπτωση όσα γράφω σίγουρα καλύπτουν μια δική μου ανάγκη, που όμως θέλω να έχει να πει κάτι στον αναγνώστη. Η συγγραφή είναι μια διαδικασία λυτρωτική αφού βγάζεις από μέσα σου όλο αυτό που σκέφτεσαι – ονειρεύεσαι – πλάθεις. Μια ιστορία που όταν πια αποτυπώνεται στο χαρτί νιώθεις μια γαλήνη να σε κατακλύζει.
Πώς είσαι αλήθεια η ίδια ως αναγνώστρια;
Απαιτητική θα με χαρακτήριζα. Θέλω όταν πιάνω ένα βιβλίο να χει να με “διδάξει“ κάτι. Θέλω το βιβλίο που διάβασα να το θυμάμαι έπειτα από χρόνια. Βαριέμαι εύκολα τα βιβλία που δε θα με προβληματίσουν έστω στο ελάχιστο.
Στην επαφή σου με το αναγνωστικό κοινό, υπάρχουν σχόλια που σε έκαναν ιδιαίτερα χαρούμενη ή περήφανη;
Σίγουρα. Το πιο όμορφο συναίσθημα είναι να σου λένε άνθρωποι που δεν τους γνώριζες προηγουμένως πως το βίβλο σου τους άρεσε και το πρότειναν και σε φίλους. Όλα τα θετικά σχόλια με γεμίζουν χαρά, αλίμονο, αν δε συνέβαινε αυτό.
Ποια είναι η θέση του βιβλίου στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα; Πρόκειται πιστεύεις για αναγκαιότητα ή για πολυτέλεια;
Το βιβλίο θα είναι πάντοτε αναγκαιότητα. Το μυαλό με ένα βιβλίο πάντα “ανοίγει”. Θα με τρόμαζε αν ήταν πια πολυτέλεια, δε θέλω με τίποτα να πιστέψω κάτι τέτοιο.
Ως βιβλιοθηκονόμος Βάγια, πώς γίνεται ένα παιδί αναγνώστης; Τι ρόλο μπορούν να παίξουν οι γονείς και οι δάσκαλοι, αλλά και οι συνάδελφοί σου;
Το παιδί έρχεται σε επαφή με το βιβλίο από τα πρώτα χρόνια της ζωής του κιόλας. Αρχικά οι γονείς τον φέρνουν σε επαφή, “γνωρίζοντάς” του τα παραμύθια. Έπειτα οι εκπαιδευτικοί, τον φέρνουν σε επαφή με την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία και νομίζω μετά ως ενήλικας μπορεί μόνος του να διαλέξει τι είδους αναγνώστης θέλει να είναι. Σίγουρα ο χώρος που κινούμαστε καθορίζει το κατά πόσο θα έρθουμε κοντά στα βιβλία. Αν το περιβάλλον μας είναι το ίδιο αναγνωστικό κοινό τότε έχουμε πολλές πιθανότητες να αγαπήσουμε και εμείς το βιβλίο.
Ολοκληρώνοντας τι συνέντευξη, τι θα ήθελες να απευθύνεις στους αναγνώστες που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σου;
Θα ήθελα να τους πω πως όσοι θέλουν να διαβάσουν ένα σημερινό βιβλίο που πραγματεύεται τις φιλικές και όχι μόνο σχέσεις που είναι χτισμένες σε σαθρά θεμέλια τότε να αναζητήσουν το βιβλίο “Απλώς έτυχε” από τις εκδόσεις Άρτεμις, το οποίο κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Συνέντευξη Ευθύμιος Ιωαννίδης
Ευχαριστώ πολύ τη Βάγια Μπαλή για την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και της εύχομαι από καρδιάς καλή συγγραφική πορεία.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να βρείτε εδώ
Κάντε το πρώτο σχόλιο