Κριτική για την παράσταση “Χαμένοι Ποιητές” σε σκηνοθεσία Βασίλη Ισσόπουλου

Ήμασταν εκεί για εσάς! Το stellasview.gr βρέθηκε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στο θέατρο Αριστοτέλειον και παρακολούθησε την εκπληκτική παράσταση «ΧΑΜΕΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ» από την καλλιτεχνική ομάδα “Art τις ει”. Πρόκειται για ένα έργο βασισμένο στην βραβευμένη με όσκαρ ταινία του Tom Schulman «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» με τη σκηνοθετική υπογραφή του Βασίλη Ισσόπουλου.

Σε ένα αυστηρά συντηρητικό σχολείο αρρένων, ξεκινάει μια καινούρια σχολική χρονιά. Στο δυναμικό των μαθητών εντάσσεται κι ο νεαρός μαθητής Τοντ Άντερσον ένας διστακτικός νέος που γρήγορα συμφιλιώνεται με τους υπόλοιπους μαθητές και γίνεται κομμάτι της παρέας. Το βασικό δίδαγμα της σχολής είναι «Παράδοση, Τιμή, Πειθαρχία», κόντρα στις εφηβικές ανησυχίες, τα όνειρα και τις ελπίδες των μαθητών, που αναγκάζονται να υποκύψουν στα θέλω των γονιών τους και στα απαρχαιωμένα – πλην όμως δοκιμασμένα σε μια κοινωνία που παράγει σπουδαία ανταλλακτικά της ίδιας μηχανής – διδακτικά συστήματα του σχολείου.
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο καινούριος φιλόλογος του σχολείου, ο καθηγητής Κίτινγκ, ο οποίος έχει μια διαφορετική φιλοσοφία. Μαθαίνει στους μαθητές να σκέφτονται ελεύθερα, να ζουν ελεύθερα, να ανακαλύπτουν τη δύναμη που έχουν μέσα τους, να σέβονται τον εαυτό τους και να εκτιμούν τις ικανότητες τους. Ο καθηγητής γρήγορα κερδίζει την αγάπη και την εμπιστοσύνη των μαθητών του. Τον σέβονται και τον ακολουθούν πιστά, αποκαλώντας τον captain. Τους προτρέπει να βρουν καταφύγιο στη σπηλιά των «χαμένων ποιητών» τους βοηθά να πιστέψουν στο εαυτό τους και να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα, να επαναστατήσουν ενάντια στο κατεστημένο αλλά… δυστυχώς στην ανθρωπότητα δεν υπήρξε ποτέ αναίμακτη επανάσταση. Και κάθε ήττα κάνει τον εχθρό να νιώθει δυνατότερος.

Μια παράσταση πρόκληση για τον σκηνοθέτη Βασίλη Ισσόπουλο, ο οποίος ήρθε επάξια αντιμέτωπος με τις υποχρεώσεις του σκηνοθέτη αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του καθηγητή Κίτινγκ. Παίρνοντας στους ώμους του, τους νεαρούς και φερέλπιδες ηθοποιούς Βαγγέλη Μάγειρο (στο ρόλο του επαναστάτη Τσάρλυ Ντάλτον) Θοδωρή Γεωργίτση (στο ρόλο του φοβισμένου Τοντ Αντερσον) Φαμπρίτσιο Μούτσο (στο ρόλο του ερωτευμένου Νοξ), Λάμπρο Σταυρινόπουλο (στο ρόλο του εκκολαπτόμενου ηθοποιού Νηλ) , Βλάση Παπακωνσταντίνου (στο ρόλο του Πιτς), Θοδωρή Τυροπώλη (στο ρόλο του Μιξ), Νίκο Κουνέλη (στο ρόλο του …συμβιβασμένου;;; Καμερον) και Αναστασία Βαχτσεβάνου (στο ρόλο της ερωτεύσιμης Κρις), ως άλλος καθηγητής Κίτινγκ κατάφερε να τους κάνει να βγάλουν επί σκηνής την αγνότητα και την αφέλεια της ηλικίας των 17.
Παίζοντας σε ένα αφαιρετικής λογικής σκηνικό (σχεδόν επιβαλλόμενη μόδα της εποχής) , ο σκηνοθέτης υπέδειξε στους ηθοποιούς τρόπους να το εκμεταλλευτούν σωστά , μετατρέποντας το από αίθουσα διδασκαλίας σε σπηλιά κρυψώνας, γέφυρα, εστιατόριο της σχολής, σπίτι όπου γινόταν πάρτυ κι ότι άλλο αναφέρεται στο κείμενο. Φυσικά εκτός από το σκηνικό, στην καλή παρουσία βοήθησαν και η σκηνογραφία- ενδυματολογία του Αθανάσιου Κολαλά, καθώς και οι εξαίσιες μουσικές συνθέσεις του Αντώνη Ανέστη.
Προϊόν καλής πειθαρχίας είναι αναμφίβολα και ο συντονισμός της ζωντανής δράσης με τα μαγνητοσκοπημένα βίντεο. Στην παράσταση συμμετέχουν μέσω του βίντεο οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος: Δημήτρης Βάγιας, Νίκος Νικολάου, Κώστας Ίτσιος, Μιχάλης Γούναρης, Σπύρος Σαραφιανός, Ελένη Μακίσογλου, Μαρία Χατζηιωαννίδου , Σωτηρία Σακαλάκη και Ηλιάνα Αντωνιάδου. Ο σκηνοθέτης, οι ηθοποιοί, και οι υπεύθυνοι βίντεο Γιάννης Πειραλής ,Βιργινία Ριγάκη και Βαγγέλης Βροχίδης καθώς και ο βοηθός σκηνοθέτη Τάσος Μπαρνιαδάκης συνεργάστηκαν άψογα, με αποτέλεσμα να γίνονται επί σκηνής «διάλογοι με το βίντεο» δίνοντας την αίσθηση ότι ο διάλογος γίνεται ζωντανά. Η τακτική του να παρουσιάζεις βίντεο σε θεατρική παράσταση, μπορεί να διχάζει τις απόψεις των ανθρώπων του θεάτρου, είναι όμως σχεδόν αναπόφευκτη όταν πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά στο θέατρο κι όχι το αντίθετο.
Εν κατακλείδι πρόκειται για μια καλά δουλεμένη παράσταση, που σίγουρα κερδίζει το κοινό και πετυχαίνει δύο από τους μεγάλους στόχους του θεάτρου. Να απογυμνώσει την αλήθεια και να θέσει προβληματισμούς.

Για όσους δεν προλάβατε να τη δείτε, πήρε παράταση και έτσι θα έχετε την ευκαιρία να την απολαύσετε στις 14, 15 και 16 Δεκεμβρίου 2018 στο θέατρο Αριστοτέλειον.
Και μη ξεχνάτε…Carpe diem… Αδράξτε τη μέρα… Κάντε τις ζωές σας εκπληκτικές!

Κριτική: Στέφανος Τσάκατος

Φωτογραφίες & video: Στέλλα Πέρπερα

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ

Η Υπόκλιση & το Χειροκρότημα εδώ:

Stellasview, Art2310.

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέφανος Τσάκατος 10 Άρθρα
Ονομάζομαι Στέφανος Τσάκατος είμαι πτυχιούχος του τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ασχολούμαι με το θέατρο σε ερασιτεχνικό κι επαγγελματικό επίπεδο από το 2012 με αρκετές παραστάσεις στο ενεργητικό μου. Ενώ παράλληλα είμαι συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας www.stellasview.gr.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.