Γιάννης Ζαχόπουλος: “Μία ζωή Κινηματογράφος”

O Γιάννης Ζαχόπουλος δημιουργός του διεθνούς φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Θεσσαλονίκης TiSFF (Thessaloniki International Short Film Festival) και του θρυλικού βίντεοκλαμπ “ΑΖΑ” (η πρώτη ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης), με αφορμή τη 14η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ μιλά στο StellasView.gr και στην δημοσιογράφο Εύα Μαρά για την μεγάλη αγάπη της ζωής του, τον Κινηματογράφο, την μακράν κινηματογραφική του δράση, το φεστιβάλ του, το προσωπικό του όραμα, αλλά και το μέλλον της 7ης τέχνης.

Πότε συναντά ο Γιάννης Ζαχόπουλος τη Μαγεία της 7ης Τέχνης; Ποια η πρώτη σας επαφή με τον κινηματογράφο; Που ξεκινά και που τελειώνει το κινηματογραφικό σας ταξίδι;

Η πρώτη μου επαφή με τον κινηματογράφο ήταν στην ηλικία των 10 ετών, όταν πήγα στον κινηματογράφο «Ηλύσια» και είδα την ταινία “Ο Κλέφτης της Βαγδάτης” και το εισιτήριο κόστιζε 2-3 δραχμές. Από τότε ξεκίνησε το κινηματογραφικό μου ταξίδι που δεν έχει τέλος μέχρι σήμερα και όσο θα ζω!

Πότε χρονικά προσδιορίζεται το ξεκίνημα της κινηματογραφικής σας δράσης;

Η κινηματογραφική μου δράση σε ερασιτεχνικό επίπεδο άρχισε, όταν ήμουν φοιτητής στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Grinnell College και υπεύθυνος στην Επιτροπή Social Cοordirating Committee για την επιλογή των ταινιών από όλο τον κόσμο για το Σινεμά της Σχολής. Και ακολούθησε η ίδια δράση μου και στο Πανεπιστήμιο της Columbia.

Πως γεννιέται η ιδέα δημιουργίας του Φεστιβάλ TiSFF (Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης);

Η ιδέα Δημιουργίας του Φεστιβάλ ξεκίνησε κυρίως από την υπέρμετρη αγάπη μου για τις ταινίες μικρού μήκους που θεωρώ μικρά κινηματογραφικά διαμαντάκια, την επιθυμία μου για δημιουργία ενός αντίστοιχου μοναδικού φεστιβάλ που έλειπε από την πόλη μας, αλλά και να προωθήσω τα όνειρα νέων δημιουργών.

δεν πρόκειται για ένα Πειραματικό Σινεμά, αλλά ένα Ανθρώπινο Σινεμά

Τι έχει αλλάξει από εκείνη την εικόνα του 1ου Φεστιβάλ με το σημερινό 14ο TiSFF; Ποια η προσωπική σας αποτίμηση της πορείας του;

Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε. Συνεχίζει με το ίδιο πάθος και μεράκι, με τον ίδιο ενθουσιασμό, με την ίδια ποιότητα – δίχως επιρροές από το σύστημα, αυτοδύναμο χωρίς χορηγούς, κρατικές επιχορηγήσεις και οικονομική στήριξη, αλλά αυτοδύναμο…

Ευτυχώς, όμως, υπάρχει η συνεχής στήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πόσο δύσκολο εγχείρημα αποτελεί ένα φεστιβάλ σαν το δικό σας, όπου ο διοργανωτής του, ως γνωστόν, δεν αρέσκεται σε ευκολίες, εκπτώσεις και προχειρότητες;

Πάρα πολύ δύσκολο και τολμηρό, όταν μάλιστα προσπαθείς να κάνεις ένα υψηλού επιπέδου ποιότητας ταινιών διεθνές φεστιβάλ με μόνον 3 – 5 χιλιάδες ευρώ…

Ποιο το προφίλ – καμβά του φετινού 14ου TiSFF;

Η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί συνολικά 115 προσεγμένες με αυστηρά κριτήρια της Επιτροπής και δικής μου από κοινού ταινίες από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 25 είναι ελληνικές παραγωγές (που επιλέχθηκαν από συνολικά 95 συμμετοχές) με αφιερώματα όπως για παράδειγμα στα Γαλλόφωνα, στο Καναδικό, στο Βελγικό καθώς επίσης και στο ομοφυλοφιλικό σινεμά.

Δεδομένου του υψηλού επιπέδου των ταινιών του Φεστιβάλ, θα ισχυρίζονταν δικαίως κάποιος, ότι απευθύνεται σε ένα κάπως πιο μυημένο και εκπαιδευμένο κινηματογραφικά κοινό κι όχι στο ευρύ κοινό.

Όχι, δεν πρόκειται για ένα Πειραματικό Σινεμά, αλλά ένα Ανθρώπινο Σινεμά. Απευθύνεται σε Αυθεντικούς Σινεφίλ με την έννοια των ένθερμων σινεφίλ που επιθυμούν να το δουν να πάει ένα βήμα παρακάτω.

Ποιος ο απώτερος στόχος του φεστιβάλ και το προσωπικό σας στοίχημα και όραμα;

Στόχος είναι να αγαπηθεί από την πόλη και να υποστηριχθεί από τα ΜΜΕ, διότι αποτελεί πόλο έλξης τουρισμού και αποτελεί το μοναδικό που διαθέτει η πόλη μας δίνοντας βήμα σε νέες φωνές ικανών δημιουργών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά TiSFF ως δημιουργό, εμπνευστή και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του;

Είναι όλη μου η Ζωή, έτσι απλά. Είναι η αγάπη και το μοίρασμα αυτό με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους από όλο τον Κόσμο. Αυτό το μοίρασμα είναι που έχει σημασία και αξία.

Είμαι πολύ αισιόδοξος και προβλέπω, ότι θα έχει λαμπρό μέλλον ο κινηματογράφος σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Το όνομά σας είναι ταυτόσημο με αυτό του μακροβιότερου και θρυλικού Video club της Θεσσαλονίκης “ΑΖΑ” που δυστυχώς τερμάτισε τη λειτουργία του στο τέλος του 2019, το οποίο για πολλούς θεωρήθηκε ένα είδος Σχολείου Κινηματογραφικής Τέχνης. Τι σήμαινε για εσάς, ποια η σπουδαιότητα του ΑΖΑ και προσωπική αποτίμηση της πορείας του;

Για εμένα ήταν ένα είδος δημοτικής ταινιοθήκης που ένιωσα την ανάγκη να δημιουργήσω, όταν επέστρεψα στη γενέτειρά μου, καθώς η πόλη δεν διέθετε μέχρι τότε με σπάνιο υλικό – ταινίες από όλο τον κόσμο από το 1900 ακόμη και αποτέλεσε έναν αγαπημένο χώρο των σινεφίλ και σημείο συνάντησης τους, αλλά και ένα Σχολείο Κινηματογράφου που συντέλεσε όπως πολλοί ενστερνίζονται στην κινηματογραφική – πολιτιστική παιδεία της πόλης.

Το τέλος της λειτουργίας του στα τέλη του Δεκέμβρη του 2019 ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της ψηφιακής τεχνολογίας με τους γρήγορους ρυθμούς που τη συνοδεύουν.

Πώς διαβλέπετε το Μέλλον του φεστιβάλ TiSFF, αλλά και της 7ης Τέχνης εκτενέστερα σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο;

Είμαι πολύ αισιόδοξος και προβλέπω, ότι θα έχει λαμπρό μέλλον ο κινηματογράφος σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Γενικά υπάρχει ένα νέο κύμα δημιουργών που έχουν αγάπη και μεράκι και όραμα να πάνε πιο πέρα τον Κινηματογράφο.

Μη ξεχνάμε, ότι η Ανθρωπότητα προχωρά πάντα μπροστά… ελπίζω και εύχομαι τα καλύτερα!

Ευχαριστώ για τη Συνέντευξη!

 

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

 

Θερμές Ευχαριστίες από καρδιάς στον αγαπημένο γνώριμο όλων των σινεφίλ κύριο “Αza”, τον εμψυχωτή και δημιουργό του Φεστιβάλ TiSFF, Γιάννη Ζαχόπουλο γι’ αυτήν την άκρως ενδιαφέρουσα, αποκαλυπτική και ουσιώδη συνομιλία μας με αφορμή τη φετινή 14η διοργάνωσή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης!

Τον ευχαριστούμε ως Θεσσαλονικείς, αλλά κυρίως ως εραστές της 7ης Τέχνης για τη σπουδαία και ευγενική προσφορά του στην κινηματογραφική παιδεία της πόλης μας επί μακρόν!

Του ευχόμαστε ολόψυχα να παραμείνει ένας ακαταπόνητος ερευνητής και δάσκαλος της Υψηλής Κινηματογραφικής Τέχνης, συνεχιστής του μοναδικού φεστιβάλ του που συγκαταλέγεται μέσα στα 45 καλύτερα του είδους παγκοσμίως!

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview 

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 461 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.