Μια αληθινή “Κατάθεση Ψυχής” από τον Γιώργο Σαρδέλη!

Ο καθηγητής Γιώργος Σαρδέλης μίλησε στο StellasView.gr και στην δημοσιογράφο Εύα Μαρά, για το βιβλίο του με τίτλο “Κατάθεση Ψυχής”.

Ο Γιώργος Σαρδέλης μας αιφνιδιάσει ευχάριστα στρεφόμενος στο χώρο της συγγραφής με το πρώτο του συγγραφικό πόνημα που αφορά σε μια Λογοτεχνική Αυτοβιογραφια, μία ομολογουμένως, αληθινή “Κατάθεση Ψυχής”.

Το συναρπαστικό του βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο (αυτοέκδοση του συγγραφέα) – πέραν του διδακτικού και βαθιά ανθρώπινου χαρακτήρα του – καθώς εστιάζει περισσότερο στο συναίσθημα – παρά στα ίδια τα γεγονότα αποτελεί αδιαμφισβήτητα ο φιλανθρωπικός σκοπός του.
Ο τίτλος του βιβλίου “Κατάθεση Ψυχής” καθορίζει την αύρα και το ύφος της θεματολογίας, καθώς ο δημιουργός του σε τόνο εξομολογητικό πλέκει έναν υπέροχο καμβά από μνήμες, αφηγήσεις, αλήθειες, συγκινήσεις, εστιάζοντας όχι τόσο στα ίδια τα γεγονότα, αλλά στο συναίσθημα με διδακτικές προεκτάσεις στον αναγνώστη του, γεγονός που το καταστεί περισσότερο γοητευτικό.
Αυτό είναι και το ζητούμενο, άλλωστε, του συγγραφέα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του…
Κι όλα αυτά αποδοσμένα εντέχνως με λόγο αμεσότητας, γλαφυρότητας, λυρικότητας, ευαισθησίας, τρυφερότητας και ποικιλόμορφο ύφος που απογειώνει το ενδιαφέρον περιεχόμενό του.

Ποιο αποτελεί το κύριο έναυσμα που σας ώθησε στη στροφή σας προς τη συγγραφή;

Από μικρός θυμάμαι ότι ήμουν ένα παιδί ανήσυχο και πολύ σκεπτόμενο και γενικά με όσο μεγάλωνα  με απασχολούσε ότι με περιβάλλει, ο άνθρωπος, η κοινωνία και ονειρευόμουν έναν κόσμο διαφορετικό και ευτυχισμένο. Μεγάλωσα μέσα στην φύση και θα έλεγα ότι μυήθηκα μαζί της και τα πρώτα λογοτεχνικά μου ερείσματα ήταν κοιτώντας τα μεσάνυχτα την «Βροχή των αστεριών» γράφοντας μικρά δύστυχα ποιήματα.

Πώς γεννιέται η ιδέα του πρώτου σας συγγραφικού πονήματος (δικής σας Αυτοέκδοση) με τίτλο “Κατάθεση Ψυχής”

Όπως προείπα πάντα έγραφα απλά όλες μου οι εμπνεύσεις άργησαν λίγο να εντυπωθούν στο χαρτί λόγω φόρτους εργασίας (Οικονομολόγος). Η πρώτη ύλη ήταν μέσα μου (φύση, άνθρωπος, κοινωνία) μέχρι που ήρθε η κατάλληλη στιγμή να γράψω το πρώτο μου βιβλίο την «Κατάθεση ψυχής». Είναι όπως γράφεται και εσείς Αυτοέκδοση η οποία έχει επανεκδοθεί και έπεται συνέχεια. Το βιβλίο μου είναι γραμμένο σε ποιητική γλώσσα όπου ο λυρισμός κυριαρχεί σε όλα τις σελίδες του.

Πως προκύπτει ο εν λόγω τίτλος του βιβλίου; Πρόκειται για μια αληθινή κατάθεση ψυχής σας;

Όταν ξεκίνησα να γράψω το βιβλίο ο πρώτος τίτλος ήταν «Η Δύναμη Της Θέλησης» με το σκεπτικό την απεριόριστη δύναμη που έχει ο άνθρωπος μέσα του να προχωρήσει στην ζωή του παρά τα επώδυνα προβλήματα που συναντά. Στην συνέχεια οι εμπνεύσεις μου διευρύνθηκαν περιστρεφόμενες σε ανθρώπινες αξίες και κοινωνικά αγαθά που δυστυχώς σήμερα εκλείπουν και ήταν φυσιολογική συνέπεια να βγει μόνος του ο τίτλος «Κατάθεση ψυχής».

Πάντοτε με απασχολούσε και με απασχολεί ενεργά ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον και φυσικά το μέλλον της κοινωνίας μας.

Πρόκειται για μια ομολογουμένως Λογοτεχνική Αυτοβιογραφία! Τολμήσετε δηλαδή το ξεκίνημα της συγγραφικής σας πορείας διαμέσω μιας  προσωπικής σας έκθεσης. Δεν σας φόβισε αυτό;

Είναι μία βιωματική λογοτεχνία, ένα αληθινό μυθιστόρημα με αληθινούς ήρωες που συμπορεύτηκαν μαζί μου στην πορεία της ζωής μου. Δύσκολος δρόμος, πολλά προβλήματα μέχρι να βγω στο «ξέφωτο».

Πράγματι τόλμησα να γράψω αλλά το αληθινό ποτέ δεν φοβίζει. Μπορεί να πόνεσα γράφοντας το βιβλίο μου, μπορεί να έκλαψα, μπορεί να πήγα πολύ βαθιά μέσα μου αλλά όλα βγήκαν από αγάπη και με αγάπη τα πρόσφερα στους αναγνώστες του. Είμαι βαθιά συγκινημένος που ο κόσμος αγκάλιασε το βιβλίο μου σε όλες τις Ηπείρους και είμαι ΕΥΓΝΩΝΩΝ.

Ποιο το κυρίαρχο μήνυμα που διαπερνά το βιβλίο σας στον αναγνώστη; Ποιες αξίες ζωής αναδύονται στις σελίδες του;

Μέσα από την «Κατάθεση ψυχής» βγαίνουν πολλά μηνύματα. Θα έλεγα ότι κυριαρχεί η ανιδιοτελείς προσφορά αγάπης για τους συνανθρώπους μας. Μιλώ για ανθρώπινες αξίες και αρετές, για κοινωνικά αγαθά όπως η δικαιοσύνη, η εργασία, η κοινωνική καταξίωση με την πραγματική της σκοπιά που είναι ο πνευματικός πλουτισμός και όχι ο υλικός πλουτισμός που δυστυχώς πολλοί εξ ημών στεκόμαστε. Ονειρεύομαι έναν αλλιώτικο κόσμο όπου όλοι μας θα είμαστε ίσοι και ευτυχισμένοι. Μπορεί αυτά να ακούγονται «ουτοπικά» αλλά τα όνειρα δίνουν ζωή και προχωράμε αισιόδοξα μπροστά. Υπάρχει και μία ενότητα με το τίτλο «Βιοσοφία» όπου εκεί παντρεύω τις φιλοσοφικές μου σκέψεις με την πράξη και δεν παραμένουν “αιωρούμενες φιλοσοφίες”.

Ποιος ο σκοπός – προσωπικό σας ζητούμενο του βιβλίου σας; Σε ποιο αναγνωστικό κοινό απευθύνεται;

Πάντοτε με απασχολούσε και με απασχολεί ενεργά ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον και φυσικά το μέλλον της κοινωνίας μας. Προσπάθησα να δω την κοινωνία με μια καθαρή και νηφάλια προσέγγιση. Η κοινωνία είμαστε εμείς οι άνθρωποι και κάθε ολίσθημα μας αντανακλά στο κοινωνικό σύνολο. Η κοινωνία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα καθρέφτισμα συμπεριφορών μας.

Ο άνθρωπος και γενικά η κοινωνία δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Πέφτουμε στη παγίδα του “εύκολου” χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Δεν ευαγγελιζόμαστε το “καινούριο” αγνοώντας τους «φυσικούς» κανόνες. Βιαζόμαστε πολύ και το αποτέλεσμα είναι «ένα» από τα «ίδια». Οι ευτυχισμένες κοινωνίες χτίζονται από ευτυχισμένους ανθρώπους. Όλα ξεκινούν από την οικογένεια και η αγάπη της οικογένειας θεμέλιος λίθος για κοινωνίες με αξίες, αρετές, για ειρήνη στις καρδιές μας.

Η κοινωνία είμαστε εμείς οι άνθρωποι και κάθε ολίσθημα μας αντανακλά στο κοινωνικό σύνολο.

Το βιβλίο μου απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Σε όλους τους αναγνώστες ανεξαρτήτως ηλικίας και  μόρφωσης, σε αναγνώστες με «κοινό Νου», που αγαπούν το βιβλίο, που θα αγγίξει τον ψυχικό τους κόσμο, θα ενεργοποιήσει τις αισθήσεις τους και θα εμπλουτίσει τον πνευματικό τους κόσμο.

Σκέπτεστε να συνεχίσετε τη συγγραφική σας πορεία; Θα στρεφόσαστε σε κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος, όπως για παράδειγμα την ποίηση ή τη θεατρική γραφή;

Και βέβαια η συγγραφική μου πορεία θα συνεχιστεί. Πράγματι γράφω και ποίηση. Για την ποίηση θα μπορούσα να μιλάω για πολύ. Το καλό είναι ότι με την ποίηση μπορώ να διεισδύω ελεύθερα σε δύσβατα μονοπάτια της φαντασίας μου. ναι Θεόπνευστες.

Η ποίηση είναι το αρχαιότερο είδος λογοτεχνίας. Είναι η έκφραση του ωραίου έχοντας έμμετρο λόγο έναντι του πεζού και του διαλόγου.

Αν με ρωτήσετε τι προτιμώ θα έλεγα και τα δύο γιατί και η πεζογραφία που γράφω έχει ποιητικά στοιχεία, έχει λυρισμό (λόγια αναγνωστών).

Για θεατρική γραφή; Υπάρχει στις σκέψεις μου και υπάρχουν και προτάσεις να γράψω. Ας είμαστε υγιείς και πρώτα ο Θεός …κάτι θα γίνει.

Η ποίηση είναι το αρχαιότερο είδος λογοτεχνίας. Είναι η έκφραση του ωραίου

Ποιος ο ρόλος και η σπουδαιότητα της Λογοτεχνίας και της Τέχνης σήμερα σε καιρούς γενικής απαξίωσης και ευτελισμού;

Η λογοτεχνία έπαιζε και παίζει σπουδαίο ρόλο στην κοινωνία. Οι Μεγάλοι Συγγραφείς μας έδωσαν μεγάλο πνευματικό πλούτο και ωφέλησαν στα μέγιστα στην ανόρθωση των κοινωνιών μας σε δύσκολες περιόδους. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η συγγραφή περνά μεγάλη κρίση και δεν είναι της ώρας να αναφερθούμε. Υπάρχει όμως και το «καλό βιβλίο» αλλά μένει στα «αζήτητα» για πολλούς λόγους μέχρι να βρει το δρόμο του γιατί «το καλό» ποτέ δεν χάνεται.

Σημειολογικά να αναφέρω ότι ο συγγραφέας «Γεννιέται» και στην πορεία της ζωής του εξελίσσεται. Θεωρώ τον Εαυτό μου εργάτη και εραστή της τέχνης και την ετικέτα τού συγγραφέα θεωρώ ότι είναι «ιεροσυλία» για τους Μεγάλους μας Συγγραφείς να την κουβαλώ.

Ποιο το επόμενο συγγραφικό ή άλλο δημιουργικό σας βήμα;

Ήδη είναι έτοιμη προς έκδοση μία ποιητική μου συλλογή προς έκδοση με τίτλο «Εκ Βαθέων».

Εν κατακλείδι, η οικονομική και γενικότερη Κρίση μπορεί, πιστεύετε, κατ’ αντίφαση να αποτελέσει κίνητρο για πνευματική αναγέννηση, δημιουργία και ανύψωση;

Κάθε κρίση αποτελεί το έναυσμα για την Πνευματική μας Αναγέννηση. Ως οικονομολόγος έβλεπα τα οικονομικά ως ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος γιατί πάντα έγραφα, δίδασκα στους οικονομολόγους και ήθελα να εμπλουτίσω με γνώσεις τον πνευματικό τους κόσμο.

Ναι, η οικονομική κρίση που διάγουμε ακόμα μπορεί σε όλους μας να μας «φωτίσει» και να εμπνευστούμε από τα πολλά γεγονότα που συνέβησαν δίνοντας στους συνανθρώπους μας πολλά μηνύματα για καλύτερες κοινωνίες.

Σάς ευχαριστώ για την ζεστή σας φιλοξενία.

 

Συνέντευξη: Εύα Μαρά

 

Βιογραφικό 

Ο Γιώργος Θ. Σαρδέλης γεννήθηκε το 1952 στην Νέα Αβώρανη Αγρινίου. Η δεύτερη μεγάλη πατρίδα και αγάπη του είναι το Λιβαδάκι της Ορεινής Ναυπακτίας το χωριό των προγόνων του. Τελείωσε το Α΄ Γυμνάσιο Αγρινίου και σπούδασε οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης (σήμερα Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Γνωστός οικονομολόγος, διαμένει στην Θεσσαλονίκη, είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες. Διετέλεσε ανώτατο οικονομικό στέλεχος σε πολυεθνική εταιρεία. Από το 1993 διατηρεί γραφείο Οικονομολόγου – Φοροτεχνικού στη Θεσσαλονίκη. Ασχολήθηκε με το λειτούργημα του εκπαιδευτικού σε σχολές Λογιστών-Φοροτεχνικών, εισηγητής οικονομικών σεμιναρίων, αρθρογράφος σε οικονομικά περιοδικά και site, οικονομικός αναλυτής στα ΜΜΕ, κλπ. Παράλληλα ασχολείται ενεργά με τα κοινωνικά προβλήματα και τον Άνθρωπο. Τα τελευταία χρόνια γράφει λογοτεχνία και ποίηση.

 

Σχετικά με το Βιβλίο

Κατάθεση ψυχής: Ένα αφήγημα ζωής του συγγραφέα ανασταίνοντας μνήμες του χθες, θύμησες από τα άγουρα παιδικά, τα ελπιδοφόρα εφηβικά και τα ώριμα αγωνιστικά του χρόνια. Ο Γιώργος Σαρδέλης δεν αναφέρεται μόνο στις προσωπικές του εμπειρίες και αναμνήσεις, αλλά είναι συνδιαμορφωτής και κοινωνός μιας ευρύτερης μνήμης αυτής της κοινωνικής ομάδας ή των ομάδων στις οποίες συμμετέχει της συλλογικής λεγόμενης μνήμης. Από την αρχή μέχρι το τέλος του βιβλίου υπάρχει μια αγνότητα. Οι περιγραφές συγκινούν με την τρυφερότητα των αισθημάτων που περιέχουν, την εικονοπλαστική τους δύναμη, την εξύμνηση της αγνής αγάπης και της αληθινής φιλίας, την επισήμανση της ανεκτίμητης συμβολής κάποιων άξιων γονιών στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών τους. Ας σημειωθεί ότι το καθένα από τα κεφάλαια του βιβλίου διαθέτει αυτονομία, αυτοδύναμη ζωή και ύπαρξη. Χαρισματική και εμπνευσμένη η γραφή του. Σοφές σκέψεις στην ενότητα Βιοσοφία, για κοινωνική καταξίωση, ευγνωμοσύνη, εργασία, εκπαίδευση, καλοσύνη. Άρτια συγκροτημένη μελέτη ζωής, τα παραθέματα, ποιήματα, γνωμικά και φιλοσοφικές σκέψεις. Με το ήθος του καλλιέργησε ελπίδες έχοντας το δώρο να δίνει μορφή στις εμπνεύσεις του. Προσπαθεί να δει την κοινωνία με μια καθαρή και νηφάλια προσέγγιση. Η κοινωνία είμαστε εμείς οι άνθρωποι και κάθε ολίσθημα μας αντανακλά στο κοινωνικό σύνολο. Ευαγγελίζεται έναν αλλιώτικο κόσμο χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, κοινωνικές ανισότητες και απαξίωση των κοινωνικών αγαθών. Ο Γιώργος Σαρδέλης μέσα από αυτή την περιπλάνηση των αναμνήσεών του και την αποκάλυψη των οραμάτων του για τούτη τη μικρή ζωή, μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε για μία ακόμη φορά ότι μια απλή, αλλά υψηλή σε νόημα ζωή είναι μια μεγάλη ζωή, όπως μεγάλα είναι όλα τα απλά και αληθινά.

 

Βρείτε μας στα social media του StellasView:

Facebook: https://www.facebook.com/Stellasview-1549199718743717/

Instagram: https://www.instagram.com/stellasview.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/c/StellaPerpera

Twitter: https://twitter.com/StellaPerpera

Διαβάστε επίσης

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Στέλλα Πέρπερα 499 Άρθρα
Με λένε Στέλλα, είμαι δημοσιογράφος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πρώην παρουσιάστρια της Εγνατίας τηλεόρασης. Αυτά είναι τα ασήμαντα. Το σημαντικό είναι ότι αγαπώ την Τέχνη. Και αυτό γιατί πιστεύω πως η Τέχνη είναι σαν την καρδιά της πόλης. Της δίνει ζωή, την ανανεώνει και την οξυγονώνει... Γι’αυτό δημιούργησα αυτή τη σελίδα. Για αυτή την ανάσα που όλοι χρειαζόμαστε. #StellasView #heARTofthecity

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.