Thessaloniki International Film Festival – NOBODY – Πήγαμε, είδαμε, ξεχωρίσαμε!!!

Ήμασταν εκεί για εσάς, το stellasview.gr βρέθηκε στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  #TIFF60 και παρακολούθησε και σας προτείνει την ταινία “Nobody” του σκηνοθέτη Karl Markovics.

Director: Karl Markovics

Writer: Karl Markovics

Stars: Heinz Trixner, Borhanulddin Hassan Zadeh, Konstanze Dutzi 

Υπόθεση

Ένας ηλικιωμένος πολίτης με Πάρκισον κάπου στη Βιέννη καλείται να βοηθήσει – περιθάλψει έναν πρόσφυγα μετανάστη. Την ίδια υπόθεση ξαναείδαμε στο Other side of Hope του Aki Kaurismaki και  επανέρχεται σε αυτήν την αυστριακή έκδοση με τίτλο Nobadi του Καρλ Μάρκοβιτς βραβευμένου με ΟSCAR ξενόγλωσσης ταινίας, ως ηθοποιός στην ταινία “Παραχαράκτες”. Στο Nobadi, ένας λευκός άντρας επικαλείται τη βοήθεια ενός Αφγανού μετανάστη για να θάψει τον νεκρό του σκύλο. Από την άλλη, ο Αντίμπ ένα νεαρό παιδί από το Αφγανιστάν, κατατρεγμένο, ζητάει δουλειά για να διατηρήσει το δικαίωμα στην επιβίωση.  Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δυο τους έρχονται αντιμέτωποι με πλήθος προκαταλήψεων, μέχρι να βρουν κοινό έδαφος.

Η ιστορία τους όμως λαμβάνει μια απροσδόκητη στροφή. Ο Ρόμπερτ (Heinz Trixner) είναι ένας 91χρονος συνταξιούχος που ζει σε μια μικρή κατοικία στη Βιέννη, ενώ ο μετανάστης είναι ο Αντίμπ (Borhanulddin Hassan Zadeh), από το Αφγανιστάν. Μια ανοιχτή, αφύλακτη πληγή στο πόδι του Αντίμπ γίνεται μάλιστα η αφορμή να τεθεί η κατάσταση ως ερώτηση  μεταξύ ζωής ή θανάτου του νεαρού πρόσφυγα. Μια αυταρχική Ευρώπη κεκλεισμένων των θυρών κυριολεκτικά όπως θα δούμε στην ταινία έναντι ενός ανθρώπου που πασχίζει με αξιοπρέπεια να ζήσει με κάθε τρόπο, να κάνει τις πόρτες να ανοίξουν. Μια επιθυμία που θα καταφέρει να κάνει τον απόμακρο γερο άντρα να κάνει το σκληρό και αμετάκλητο κοινωνικό σύστημα να ρίξει μια ματιά, να γυρίσει το βλέμμα του. Ως ένας άλλος σύγχρονος  κανένας – Οδυσσέας, ο Adib,  θα αναζητήσει ένα τόπο να ζήσει, να μεγαλώσει και να πεθάνει εκεί, έτσι ακριβώς και ο ήρωας μας όπως χιλιάδες ακόμη στις μέρες μας, ψάχνει τη γη της επαγγελίας.

Το NOBΟDI αποτελεί μια  ωδή στην ανθρώπινη φύση όταν επρόκειτο να ξεπεράσει τις προκατασκευασμένες αντιλήψεις της και να πράξει με μοναδικό κριτήριο τον άνθρωπο. Ένα είδος κινηματογραφικού πορτραίτου αναφορικά με τη σχέση του ανθρώπου με τον συνάνθρωπο. Αν και αρκετά σοβαρό και στημένο δε λείπουν οι στιγμές ιδιαίτερου χιούμορ μέσα από μία ιδιότυπη εξομολόγηση πριν από την τελική κρίση. Ιδιαίτερα τα τελευταία 15 λεπτά της ταινίας υπόσχονται να σας καθηλώσουν όσο ποτέ άλλοτε!!

Καλή θέαση!!

Κείμενο: Αγγελική Κερπιτσοπούλου

Επιμέλεια: Eυθύμιος Ιωαννίδης

Διαβάστε επίσης

Περί Αγγελική Κερπιτσοπούλου 253 Άρθρα
Ονομάζομαι Αγγελική Κερπιτσοπούλου γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Είμαι Θεωρητικός της τέχνης και των Νέων Μέσων και Ψηφιακής Κουλτούρας. Κύρια ενδιαφέροντα των ερευνητικών μου εργασιών είναι η αναζήτηση του είναι του κάθε πράγματος ή έννοιας, καθώς και η κοινωνική αλλαγή τόσο μέσα από την τέχνη όσο και από τα νέα μέσα. Στον ελεύθερο μου χρόνο τρέχω τις σελίδες Art Beyond Critique, ενώ παράλληλα είμαι συντάκτρια της πολιτιστικής ιστοσελίδας www.stellasview.gr.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.