“Γρίφοι” Νίκος Σούττης: ”Αυτό το δίπολο επιθυμίας και προσδοκίας είναι αυτό που ορίζει τις διαφορετικές πτυχές του εαυτού μας”.

Ο Nίκος Σούττης, μίλησε στο stellasview.gr και στην Αγγελική Κερπιτσοπούλου με αφορμή την έκθεση “Γρίφοι” στο ξενοδοχείο Μetropolitan.

Ο Nίκος Σούττης γεννήθηκε στη Χίο το 1972  και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο ΕΠΑ.Λ. Βροντάδου. Με τη ζωγραφική ασχολείται από τα παιδικά του χρόνια. Διδάχτηκε από τον Νίκο Γιαλούρη και έχει παρακολουθήσει μαθήματα στα εργαστήρια των Μπότη Θαλασσινό, Γιώργο Μουτσάτσο, Νίκο Μαστρογιαννάκη και Κώστα Βαρβέρη. Τα υλικά που χρησιμοποιεί συνήθως είναι κάρβουνο, ακρυλικό, λάδι, λαδοπαστέλ και ξηρά παστέλ σε μικτές τεχνικές και κολάζ.

”…Πάντα με ενδιέφερε να πειραματιστώ με κομμάτια από puzzle, που για μένα εκφράζουν το διφορούμενο των επιθυμιών και των προσδοκιών των ανθρώπων. Είναι ένας γρίφος, όπως και η ζωή μας. Ακόμα και αν δεν ολοκληρωθεί, είναι ξεχωριστή γιατί δείχνει τη μοναδικότητα του εαυτού μας. Όνειρα και φαντασιώσεις που συγκρούονται με τους αποδεκτούς κανόνες. Επιθυμία μου είναι όσοι τα δουν, να διακρίνουν στα έργα αυτά μερικά «κομμάτια» από την ίδια τους τη ζωή…”

Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ολοκληρωμένη η εικαστική σειρά “Γρίφοι”. Ποιες ήταν οι προϋποθέσεις και πόσο εύκολο ήταν να συμπληρωθούν οι γρίφοι της προσωπικής σας δουλειάς;

Οι προϋποθέσεις είναι ότι οι γρίφοι βασίζονται πάνω στα παζλ τα οποία είναι ατελείωτα δεν έχουν τέλος όχι μόνο για μένα αλλά και για το κοινό. Γι’ αυτό και δεν είναι εύκολο να συμπληρωθούν ποτέ ή να απαντηθούν οι γρίφοι.

Παράλληλα με τη δημιουργία, επιλέξατε να αναλάβετε και την εικαστική επιμέλεια της έκθεσης. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Μου αρέσει μιας και είμαι ο εμπνευστής όλης αυτής της δημιουργίας να είμαι  και ο επιμελητής της μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Με εκφράζει απόλυτα και μου δίνει χαρά.

Για μένα ένας γρίφος προϋποθέτει και μια λύση. Η λύση είναι κάτι που ανακαλύπτει ο θεατής μέσα από την αφήγηση της έκθεσης ή παραμένει ασαφής; Θεωρείτε ότι κάθε υποκείμενο έχει μια λύση, η αυτό είναι κάτι που έρχεται έξω από τον προσωπικό εαυτό;

Η λύση είναι πάντα σχετική. Δεν παίρνει ο θεατής την απόλυτη απάντηση καθώς ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα πράγματα σε συνάρτηση πάντα και με τον ίδιο του τον εαυτό αλλά και με το γύρω του περιβάλλον.

Στη συγκεκριμένη δουλειά σας χρησιμοποιείται ξύλο ή καμβά με διάφορες μεικτές τεχνικές με μέταλλο, λαδομπογιές, ακρυλικά, παστέλ, άμμο και άλλα. Πόσο καθορίζουν την έκφραση σου τα υλικά που επιλέγετε;

Όντως τα υλικά καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα του κάθε έργου μου και τι θέλω να εκφράσω μέσα από αυτό.

‘Έχετε πει πως ‘’Πάντα με ενδιέφερε να πειραματιστώ με κομμάτια από puzzle, που για μένα εκφράζουν το διφορούμενο των επιθυμιών και των προσδοκιών των ανθρώπων’’. Πως ορίζετε αυτό το δίπολο επιθυμίας – προσδοκίας σε συνάρτηση με τον γρίφο.

Αυτό το δίπολο επιθυμίας και προσδοκίας είναι αυτό που ορίζει τις διαφορετικές πτυχές του εαυτού μας. Μέσα από στοιχεία δικά μας αλλά και της πραγματικότητας που βιώνουμε προσαρμόζεται και απαντά στους «γρίφους» όποιοι κι αν είναι αυτοί.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο πως θα περιγράφατε την εικαστική πραγματικότητα σήμερα;

Το γενικότερο πλαίσιο της εικαστικής πραγματικότητας σήμερα είναι ότι χαρακτηρίζεται από εξέλιξη και διαφορετικές μορφές έκφρασης που αντιπροσωπεύουν την εκάστοτε εποχή.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να προσπαθώ να εκφράζομαι και να εξελίσσομαι μέσα από τα υλικά μου και ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης δίνοντας λύσεις στους προσωπικούς μου γρίφους.

Συνέντευξη: Αγγελική Κερπιτσοπούλου

Ευχαριστώ εκ βαθέων το Nίκο Σούττη για την προθυμία του στο να πραγματοποιηθεί αυτή μας η συνομιλία και του εύχομαι καλή συνέχεια στην εικαστική του πορεία!

Γρίφοι / Επιμέλεια έκθεσης: ΝΙΚΟΣ ΣΟΥΤΤΗΣ

Metropolitan Ηotel

04/07/2019 – 30/08/2019

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση θα βρείτε εδώ

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αγγελική Κερπιτσοπούλου 21 Άρθρα
Ονομάζομαι Αγγελική Κερπιτσοπούλου γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Είμαι Θεωρητικός της τέχνης και των Νέων Μέσων και Ψηφιακής Κουλτούρας. Κύρια ενδιαφέροντα των ερευνητικών μου εργασιών είναι η αναζήτηση του είναι του κάθε πράγματος ή έννοιας, καθώς και η κοινωνική αλλαγή τόσο μέσα από την τέχνη όσο και από τα νέα μέσα. Στον ελεύθερο μου χρόνο τρέχω τις σελίδες Art Beyond Critique, ενώ παράλληλα είμαι συντάκτρια της πολιτιστικής ιστοσελίδας www.stellasview.gr.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.