Κάρμεν Ρουγγέρη: «Η κλασική μουσική είναι απαραίτητη για την καλλιέργεια του μουσικού αισθητηρίου των παιδιών»

Ο Ευθύμιος Ιωαννίδης του stellasview.gr συνομίλησε με την πιο δημοφιλή σκηνοθέτη στο θέατρο για παιδιά, Κάρμεν Ρουγγέρη, με σκοπό να τη γνωρίσουμε βαθύτερα και πιο ουσιαστικά!

Μέσα από αυτήν τη συνέντευξη, η «σιδηρά κυρία» του θεάτρου για παιδιά αποκαλύπτει την έννοια του παιδικού θεάτρου για εκείνη, μας μιλά για τη νέα της παραγωγή, «Το βαλς με τα παραμύθια», την αγάπη της για το παιδικό θέατρο, την αναγκαιότητα της επαφής των παιδιών με την κλασική μουσική και μοιράζεται μαζί μας συμβουλές ζωής για τους μικρούς μας φίλους…

Εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείστε με το παιδικό θέατρο. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να παραμείνετε πιστή σʼ αυτό το είδος θεάτρου;

Είναι το ωραιότερο και το δυσκολότερο είδος θεάτρου, το θέατρο που απευθύνεται στα παιδιά. Είναι μια πρόκληση για το δημιουργό να μπορέσει να πετύχει σ’ αυτό το είδος. Κάθε φορά είναι και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσεις. Επιπλέον έχει μεγάλο πεδίο δημιουργίας μια που πρέπει να βάλεις πολύ την φαντασία σου να δουλέψει. Και αυτό είναι κάτι που μ’ αρέσει πολύ.

Ποιες ήταν θα λέγατε οι στιγμές-σταθμοί στην πορεία σας;

Η πρώτη μου παράσταση στο Ηρώδειο, Αφροδίτη στον Ιππόλυτο με τον Δημήτρη Ροντήρη, η γνωριμία και ο γάμος με τον Αντρέα Κουλουμπή, η πρόσληψη στο Εθνικό Θέατρο σαν κορυφαία του χορού, η γέννηση των δυο παιδιών μου, η δημιουργία των Ρακοσυλλεκτών, της ομάδας μου που αποτελείτο από παιδιά όλων των ηλικιών, η δημιουργία της παιδικής σκηνής του Εθνικού θεάτρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η επιτυχία στις τηλεοπτικές σειρές που πήρα μέρος (ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΜΗΤΣΟΙ, ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΨΥΧΗ, ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑ, Η ΩΡΑ Η ΚΑΛΗ κ.α.), οι παραστάσεις για τα παιδιά στο Ηρώδειο, η απόφασή μου να φύγω από τα κρατικά θέατρα και να κάνω αισθητή την παρουσία μου στο ελεύθερο θέατρο και ο ερχομός των δυο εγγονών μου.

Με την παράσταση «Το βαλς με τα παραμύθια» αποσκοπείτε μαζί με τους συνεργάτες σας να γνωρίσετε στα παιδιά τον εγνωσμένου κύρους μουσικό Γιόχαν Στράους. Ποια είναι τα πρωτογενή οφέλη θα λέγατε της επαφής των μικρών παιδιών με την κλασική μουσική;

Η κλασική μουσική είναι απαραίτητη για την καλλιέργεια του μουσικού αισθητηρίου των παιδιών. Στη χώρα μας σπάνια τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ακούσουν κλασική μουσική και όπερα. Η όπερα περιλαμβάνεται στις σπουδές μου. Μέσα απ’ τις παραστάσεις μας, η επιθυμία μας είναι να γνωρίσουμε στα παιδιά αυτού του είδους τη μουσική, ώστε ξέροντας την ύπαρξή της να μπορούν αργότερα να κάνουν τις επιλογές τους.

Η αγάπη σας για τα παιδιά είναι φανερή… Έχετε ένα μαγικό τρόπο να τα προσεγγίζετε… Αν σας ζητούσα να δώσετε στα παιδιά που είναι ακόμα μικρά και στους μικρούς θεατές σας μια συμβουλή για τη ζωή τους, Ποια θα ήταν αυτή;

Να χρησιμοποιούν με μέτρο τα ηλεκτρονικά μέσα και να χορτάσουν παιχνίδι. Με άλλα λόγια να ζήσουν την παιδικότητά τους. Γιατί ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα και υπάρχει κίνδυνος μεγαλώνοντας να την αναζητήσουν αλλά θα είναι πια αργά.

Υπάρχει μια φράση ή μια σκηνή με κάποιο μικρό παιδί που έχει χαραχτεί στη μνήμη και στην καρδιά σας και θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Πολλές. Σας παραθέτω τρεις. Μια φράση που άκουσα τελευταία από ένα παιδί περίπου 4 χρονών. «Σου άρεσε η παράσταση;» τον ρώτησα. Και απάντησε «Δεν έχω λόγια, δεν έχω λόγια». Μια άλλη από ένα 7χρονο παιδάκι: «Κυρία, με κάνατε ευτυχισμένο». (κλάματα) «Να δούμε και την άλλη παράσταση». Αυτή τη φράση την ακούμε συνέχεια.

Πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να μυηθεί στο θέατρο, αλλά και στην κλασική μουσική από μικρή ηλικία;

Για μένα πάρα πολύ σημαντικό. Εδώ ανθίζουν τα λουλούδια με την κλασσική μουσική. Είμαι σίγουρη λοιπόν ότι «ανθίζει» και η ψυχούλα των παιδιών όταν την ακούνε.

Έχετε ως απωθημένο το ανέβασμα κάποιου έργου;

Όχι βέβαια. Ό,τι επιθυμώ να ανεβάσω το προτείνω στα παιδιά και εκείνα αποφασίζουν.

Κυρία Ρουγγέρη, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη τι είναι θα λέγατε μέσα από την κυκλοτερή ενασχόλησή σας με τον μαγευτικό χώρο των παραμυθιών εκείνο που μπορεί να κάνει τη ζωή μας να μοιάζει με παραμύθι;

Πιστεύω ότι η ζωή μας μόνο από τύχη μπορεί να μοιάζει με παραμύθι. Δε νομίζω ότι μπορείς να προκαλέσεις κάτι τέτοιο.

Συνέντευξη: Eυθύμιος Ιωαννίδης

Ευχαριστώ από καρδιάς την κυρία Κάρμεν Ρουγγέρη για την προσήνειά της και της εύχομαι να είναι γερή και να συνεχίσει να μπολιάζει για πολλά ακόμη χρόνια τις παιδικές ψυχές με ποιοτικές και λυσιτελείς παραστάσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Το βαλς με τα παραμύθια» θα βρείτε εδώ

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

1 Trackback / Pingback

  1. "Το βαλς με τα Παραμύθια" της Κάρμεν Ρουγγέρη στο θέατρο Κήπου - Stellasview

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.