Η Ευνοούμενη του Γιώργου Λάνθιμου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος

Ηθοποιοί: Ολίβια Κόλμαν, Έμα Στόουν, Ρέιτσελ Βάις, Νίκολας Χούλτ.

Ο Λάνθιμος μας πάει πίσω στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν η φιλάσθενη Άννα κάθεται στον Βρετανικό θρόνο. Ούσα μη ικανή να κυβερνήσει η Άννα επαναπαύεται στον διακοσμητικό της ρόλο και αφήνει τα ηνία του κράτους στην προσωπική της σύμβουλο Λαίδη Σάρα. Τα πράγματα περιπλέκονται, όταν προσλαμβάνεται η καινούργια υπηρέτρια Άμπιγκεηλ, η οποία μπαίνει σχεδόν αμέσως κάτω από την προστασία της Λαίδης, αλλά απολαμβάνει και την προσωπική φιλία της ίδιας της βασίλισσας.

Ένα εναλλακτικό δράμα εποχής, στο οποίο γίνεται, επιτυχώς, προσπάθεια να σκιαγραφηθεί ρεαλιστικά η γυναικεία ψυχοσύνθεση.  Από τη μια πλευρά το πάθος για εξουσία και από την άλλη η ανάγκη για την εσωτερική γαλήνη που προσφέρει μια κανονική ζωή. Μέσα από τη σύγκρουση αυτή στη ζωή των τριών γυναικών, ο Λάνθιμος θα αναπτύξει δεξιοτεχνικά τι συμβαίνει στο Βρετανικό ανάκτορο όταν κλείνουν οι πόρτες.

Μια σπονδυλωτή ταινία, χωρισμένη σε κεφάλαια η οποία αρνήθηκε να διατηρήσει το πρωτόκολλο  της βρετανικής αυλής. Μια μαύρη κωμωδία, με εξαιρετικές ερμηνείες, σκηνικά και κοστούμια που κερδίζει τον θεατή από την πρώτη στιγμή. Πλοκή σε γραμμική αφήγηση, με διάχυτο σε ολόκληρο το έργο μιας ειρωνείας που κραυγάζει για να αποκαλύψει την υποκρισία που κρύβεται τόσο στον περίγυρο, όσο και στην ζωή της ίδιας της βασίλισσας.

Η ταινία κέρδισε δικαίως το Αργυρό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας, τη Χρυσή σφαίρα α΄ γυναικείου ρόλου για την εξαιρετική Ολίβια Κόλμαν, ενώ απέσπασε και δέκα οσκαρικές υποψηφιότητες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑