Ηρώ Μουκίου: «Το θέατρο ανέκαθεν είχε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση συνειδήσεων, ακόμη και επαναστάσεων»

Η ταλαντούχα και γνωστή για τη συμμετοχή της στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, Ηρώ Μουκίου, μίλησε στο stellasview.gr και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη με αφορμή την παράσταση «Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ που ανεβαίνει στο θέατρο Αυλαία.

Κυρία Μουκίου πρωταγωνιστείτε στο έργο του Μπρεχτ «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν». Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά της γραφής του, τα οποία σας κέντρισαν και κατ΄επέκταση σας έπεισαν να δεχτείτε να υποδυθείτε στη σκηνή την ηρωίδα του;

Τα έργα του Μπρεχτ από μόνα τους είναι για τον ηθοποιό ευλογία γιατί κομίζει νέο είδος υποκριτικής και τεχνικής. Το επικό θέατρό του, σε αντίθεση με το ρεαλιστικό έχει τη διαλεκτική υποκριτική και ο ηθοποιός την ώρα που παίζει ένα ρόλο απευθύνεται και στο κοινό σπάζοντας έτσι τη δράση, ώστε να διαρραγεί η συναισθηματική φόρτιση του θεατή από το δρώμενο και να δει τελικά την κατάσταση με κριτική σκέψη. Αυτό και μόνο σε φέρνει αντιμέτωπο εκτός των άλλων και με την τεχνική της αμεσότητας, της απεύθυνσης και της αναμέτρησης με της ικανότητές σου.

Οι προβληματισμοί που περιγράφει το έργο, μας φαίνονται πολύ οικείοι, δυστυχώς ακόμη και σήμερα. Θεωρείτε ότι η κοινωνία μας έχει γίνει σκληρότερη από τότε που εκδόθηκε το θεατρικό;

Θεωρώ ότι κάθε εποχή έχει τη φαυλότητά της. Είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους. Αυτό θέλει, άλλωστε να δείξει και το έργο. Ο άνθρωπος απ’ αρχής ήταν διχασμένος ανάμεσα στο καλό και το κακό. Πόσο καλός μπορείς να παραμείνεις, ωστόσο, όταν όλα γύρω σου είναι στρεβλά; Σήμερα απλώς η διάδοση της είδησης του κακού ανά τον κόσμο γίνεται με ρυθμούς σχεδόν φωτός.Ίσως αυτό βέβαια να μας ωθεί να θεωρούμε ότι διανύουμε όλο και πιο σκληρές εποχές. Βέβαια θα έπρεπε να έχουν κατευναστεί τα άγρια ένστικτά μας ακριβώς γιατί υπάρχει πρόσβαση στη μόρφωση και την παιδεία.

Παίζετε, να υπογραμμίσουμε υπό τις οδηγίες του Νικορέστη Χανιωτάκη ενός πολύ έμπειρου και καταξιωμένου σκηνοθέτη. Η εμπειρία αυτή τι γεύση σας έχει αφήσει;

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης εκτός από ένας πολύ καλλιεργημένος και ταλαντούχος σκηνοθέτης είναι και ένας πολύ σεμνός άνθρωπος. Είμαι τυχερή που συνεργάζομαι για δεύτερη φορά μαζί του γιατί από την πρώτη στιγμή υπήρξε αμοιβαία εμπιστοσύνη, σεβασμός και κοινός κώδικας επικοινωνίας. Εύχομαι η συνεργασία μας να συνεχιστεί και σε μελλοντικές του επιλογές γιατί έχει σπουδαίο μέλλον!!!

Η τέχνη και πιο συγκεκριμένα το θέατρο πιστεύετε πως μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να αφυπνίσει συνειδήσεις;

Η τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή και πολύ περισσότερο το θέατρο ανέκαθεν είχαν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση συνειδήσεων ακόμα και επαναστάσεων. Ο κόσμος αν δεν υπήρχε το θέατρο φαντάζομαι θα ήταν σε κατάσταση κανιβαλισμού με όλη τη σημασία της λέξης. Τουλάχιστον σήμερα η «ανθρωποφαγία» είναι ελεγχόμενη!

Ποια είναι από την πείρα σας, τα εν γένει στοιχεία που θα πρέπει να έχει ένας ηθοποιός για να σταθεί στο θέατρο, στον κινηματογράφο, την τηλεόραση; Ποια συμβουλή θα δίνατε στους νέους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την υποκριτική;

Νομίζω ότι ο ηθοποιός πάνω από όλα θα πρέπει να έχει πάθος γι’ αυτό που κάνει. Επίσης, θεωρώ ότι θα πρέπει να έχει σπουδάσει το αντικείμενο. Γιατί στο θέατρο είναι δύσκολο να σταθείς αν δεν έχεις σπουδάσει. Η Τηλεόραση ή το Σινεμά είναι διαφορετικά είδη στα οποία έκαναν καριέρα και ηθοποιοί που δεν είχαν σπουδάσει γιατί τους «ήθελε η κάμερα» όπως λέμε.  Όσο για τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την υποκριτική, θα ήθελα να είμαι αισιόδοξη και να ενθαρρύνω τα παιδιά να προσπαθήσουν. Όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρα. Στο κάτω κάτω ακόμη και αν δεν συνεχίσουν, αυτό που θα αποκομίσουν από το θέατρο θα τους διαμορφώσει θετικά σε ό,τι άλλο κι αν επιλέξουν. Κανέναν ποτέ δεν έβλαψε άλλωστε η γνώση και η τέχνη, οι οποίες εκτός των άλλων  λειτουργούν και ψυχοθεραπευτικά.

Αυτές τις μέρες βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι η σχέση σας με την πόλη και το κοινό της;

Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη που πάντα με μάγευε! Έχω επισκεφτεί την πόλη πολλές φορές με παραστάσεις και το κοινό μας έδειχνε πάντα το φιλόξενο πρόσωπό του. Κοινό πεπαιδευμένο στο θέατρο που είναι αδύνατον να το ξεγελάσεις με φθηνά θεάματα. Χαίρομαι που θα έχω την ευκαιρία να ξαναέλθω με ένα άρτιο θέαμα γιατί αισθάνομαι ότι έχω ένα μέρος ευθύνης . Οι δεσμοί μου με την πόλη είναι και συγγενικοί από την πλευρά του συζύγου, καθώς και της μητέρας μου με καταγωγή από τη Θράκη αλλά και οι περισσότεροι συγγενείς της μένουν στη Θεσσαλονίκη.

Τι θα λέγατε πως σας έχει διδάξει το θέατρο στην προσωπική σας ζωή;

Την ίδια μου την προσωπική ζωή νιώθω ότι την έχει κατευθύνει σε μεγάλο βαθμό το θέατρο. Η αλήθεια, η αγάπη, η αλληλεγγύη, η γενναιοδωρία και η ελευθερία είναι έννοιες που διδάσκει το θέατρο είτε σ΄ αυτούς που το ασκούν είτε σ΄ εκείνους που το προσλαμβάνουν.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, τι θα θέλατε να γράφει ύστερα από χρόνια το βιβλίο του ελληνικού θεάτρου, δίπλα στο όνομά σας;

Αν και δεν είμαι καθόλου άνθρωπος της υστεροφημίας, αν πρέπει να επιλέξω έναν χαρακτηρισμό δίπλα στο όνομά μου αυτό θα ήταν: Ηθοποιός – στρατιώτης του θεάτρου.

Σας ευχαριστώ
Ηρώ Μουκίου

Συνέντευξη: Eυθύμιος Ιωαννίδης

Ευχαριστώ θερμά την Ηρώ Μουκίου για την προσήνειά της και για την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και της εύχομαι από καρδιάς καλή συνέχεια στην ήδη σπουδαία καλλιτεχνική της πορεία.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να βρείτε εδώ

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.