Άγγελος Σπηλιόπουλος: “Η εύνοια του κοινού στο stand up δεν είναι δεδομένη, διότι κρίνεσαι για κάθε αστείο που λες”

O γνωστός και πετυχημένος κωμικός Άγγελος Σπηλιόπουλος μίλησε στο stellasview και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη για τη νέα του παράσταση «Φιλέτο της Αγοράς» που κάνει στάση στη Θεσσαλονίκη και δη στο θέατρο Αθήναιον.

Ο Κούντερα στην «Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι» αναφέρει πως εκείνος που επιλέγει μια σταδιοδρομία ηθοποιού κάνει με τη θέλησή του, το κοινό κριτή του, με την αφελή και ομολογημένη βεβαιότητα πως είναι σε θέση να κερδίσει την εύνοιά του. Κατά γενική ομολογία έχεις κερδίσει την εύνοια του κοινού, πότε, ωστόσο, ομολόγησες στον εαυτό σου πως θα ήθελες να δοκιμαστείς στην πρόκληση αυτή;

Πρώτη φορά είδα live stand up θυμάμαι το 2012, εντούτοις δεν πίστευα παρακολουθώντας τα πως θα μπορούσα να ανταποκριθώ στο είδος αυτό, παρά την αναμφίλεκτη γοητεία που μου άσκησαν, καθώς μου φαινόταν πολύ τρομακτικό. Με τον καιρό, ωστόσο, μεγάλωνε η επιθυμία μου να το δοκιμάσω και έτσι έγινε! Να υπογραμμίσω, βέβαια, στο σημείο αυτό ότι η εύνοια του κοινού στο stand up κερδίζεται και χάνεται κάθε 10 δευτερόλεπτα διότι κρίνεσαι για κάθε αστείο που λες.

Έχεις παρακολουθήσει μαθήματα stand up comedy σε σεμινάριο, που επιμελήθηκε ο Γιώργος Χατζηπαύλου. Στην ερώτηση αν η τέχνη του stand up comedy είναι διδακτή ή είναι κάτι που εναπόκειται στο βίωμα του παρουσιαστή, τι θα απαντούσες;

Δε νομίζω ότι μπορεί να διδαχθεί κανείς το να είναι αστείος, ωστόσο στα σεμινάρια μπορεί να μάθει κανείς κάποια τεχνικά πράγματα που θα του “κόψουν λίγο δρόμο” στην προσπάθειά του για βελτίωση. Το κυριότερο όμως που σου δίνουν τα σεμινάρια -και αυτός ήταν ο λόγος που πήγα κι εγώ, καθώς τα τεχνικά τα είχα διαβάσει από μόνος μου- είναι η απόκτηση της πολυπόθητης αυτοπεποίθησης. Βλέπεις και άλλους στο ίδιο επίπεδο με εσένα με τα ίδια προβλήματα και δίνετε έτσι κουράγιο ο ένας στον άλλο.

Αναρωτιέμαι, γράφεις σποραδικά κείμενα και κάποια στιγμή τα ενώνεις δημιουργώντας μια ενιαία παράσταση ή ξέρεις εξαρχής τι θέλεις να πεις με κάθε σου δουλειά και έπειτα ξεκινάς το γράψιμο;

Κάνω το πρώτο. Γράφω όσο πιο συχνά μπορώ (σχεδόν κάθε μέρα) και μαζεύω αστεία. Τα δοκιμάζω και ότι πάει καλά το κρατάω. Όταν μαζέψω μια ώρα υλικό έχω μια παράσταση. Αυτό έκανα και με το “Φιλέτο της Αγοράς”. Πρόκειται για τα καλύτερα μου αστεία από τα 5 χρόνια που κάνω stand up comedy. Μάλιστα στο stand up μου σπάνια υπάρχουν θέματα με διάρκεια πάνω από 1 λεπτό. Είναι μια παράσταση με σύντομα αστεία, τα οποία λέγονται one-liners. Κάθε αστείο αποτελείται από μία 2 προτάσεις. Ένας δημοσιογράφος φέτος την περιέγραψε σαν “Χαϊκού κωμωδία”!

Ο Γκαίτε έχει γράψει πως: “Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου φαίνεται απ’ αυτό που θεωρεί αστείο”. Πώς νιώθεις αλήθεια όταν ένα αστείο, που το θεωρούσες πολύ καλό και πετυχημένο, στην πράξη δε λειτουργεί και το κοινό δε γελά;

Χα! Εγώ τότε πρέπει να είμαι παλιο-χαρακτήρας γιατί μου έχει συμβεί αρκετά. Έτσι λειτουργεί το stand up comedy με τη διαρκή δοκιμή νέων κειμένων σε κοινό. Μόνο έτσι ξέρεις τι λειτουργεί και τι όχι. Συνήθως ένα 10% των αστείων που γράφουμε καταλήγει σε κάποιο κείμενο δοκιμής και μετά και από αυτό ένα 60% πετιέται ή αλλάζει. Ποτέ δεν είναι ωραίο να μη συμφωνούν μαζί σου το κατά πόσο είναι αστείο αυτό που σκέφτηκες, αλλά είναι κάτι στο οποίο συνηθίζεις γιατί είναι κομμάτι της διαδικασίας. Από την άλλη μεριά υπάρχει και το ευχάριστο κομμάτι γιατί πλέον ξέρεις ότι τα για καιρό δοκιμασμένα σου αστεία 9/10 φορές θα λειτουργήσουν.Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αλήθεια να αναδειχθείς ως stand-up comedian στην Ελλάδα; Έχεις να δώσεις κάποια συμβουλή σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο είδος, αλλά δεν ξέρει πώς;

Η σκηνή στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες με μεγαλύτερη παράδοση στο είδος δεν είναι πολύ μεγάλη, οπότε κάποιος που το θέλει πάρα πολύ και έχει τη διάθεση να δουλέψει νομίζω πως μπορεί να αναδειχθεί. Η συμβουλή μου είναι ότι πρέπει να βλέπεις πολύ stand up, να γράφεις όσο πιο πολύ μπορείς και η βελτίωσή σου να είναι βασική σου σκέψη καθημερινά για πάρα πολλά χρόνια.

Στην ερώτηση Άγγελε, ως δυνάμει δικηγόρος, αλλά και ως ενεργεία κωμικός  αν έχει όρια η σάτιρα, τι θα απαντούσες;

Νομίζω μπορεί κανείς να γράψει για ότι θέλει απλά έχει σημασία η γωνία από όπου θα μιλήσει για κάτι. Μπορείς να μιλήσεις για το πιο δύσκολο θέμα στον κόσμο αλλά το ύφος σου και η οπτική σου να μην δημιουργήσει σε κανέναν πρόβλημα. Στο stand up το κοινό σου δείχνει τι μπορείς και τι δεν μπορείς να πεις με την αντίδρασή του.

Το κεφάλαιο της μουσικής και δη της συμμετοχής σου σε Punk-rock μπάντα
έχει κλείσει για ΄σένα ή υπάρχει περίπτωση να σε απολαύσουμε ζωντανά και ως τραγουδιστή;

Ποτέ δεν ξέρει κανείς, αλλά αυτήν τη στιγμή είναι δύσκολο γιατί δεν έχω καθόλου χρόνο για κάτι εκτός κωμωδίας.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, τι θα έλεγες πως έχει ξορκίσει με την ενασχόλησή σου το stand up comedy και με την τέχνη γενικότερα;

Επειδή είναι καθημερινή και πολλές φορές αγχωτική δουλειά έχει νικήσει σε έναν βαθμό την τεμπελιά μου! Αλλά σε έναν βαθμό, μη νομίζετε ότι είμαι κάνας εργατικός τύπος.

Συνέντευξη: Ευθύμιος Ιωαννίδης

Ευχαριστώ πολύ τον Άγγελο Σπηλιόπουλο για την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και του εύχομαι καλή συνέχεια στην ήδη πετυχημένη πορεία του.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να βρείτε εδώ

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.