Κλαίρη Χριστοπούλου: “Η ενασχόληση με την τέχνη μου πρόσφερε πολλαπλές γωνίες θέασης του κόσμου”

H γνωστή ηθοποιός και σκηνοθέτης Κλαίρη Χριστοπούλου μίλησε στο stellasview.gr και στον Ευθύμιο Ιωαννίδη με αφορμή την παράσταση «Γκλορυ Νταίηζ»  ενός σύγχρονου έργου του Αλέξανδρου Κυπριώτη, το οποίο παρουσιάζεται από τη θεατρική όμαδα “ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ”  στο θέατρο Άνετον.

Είστε, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Ποια από αυτές τις ιδιότητες σας δημιουργεί μεγαλύτερη ασφάλεια;

Θα έλεγα ότι και στις δύο περιπτώσεις πρέπει κανείς να πορεύεται με τις ανασφάλειές του, να βαδίζει συνεχώς σε άγνωστες περιοχές και να ανακαλύπτει νέες δυνατότητες, πέρα από τα όρια της ασφάλειάς του. Να ερευνά, να πειραματίζεται, να ρισκάρει.

Συμπρωταγωνιστείτε, αλλά και υπογράφετε τη σκηνοθεσία του θεατρικού «Γκλορυ Νταίηζ», ενός σύγχρονου έργου του Αλέξανδρου Κυπριώτη, το οποίο παρουσιάζεται στο θέατρο Άνετον. Τι πραγματεύεται το έργο και τι ήταν αυτό που σας ώθησε τελικά να το σκηνοθετήσετε;

Το “Γκλόρυ Νταίηζ” είναι καρπός ομαδικής δουλειάς. Τα περισσότερα κείμενα της παράστασης γράφτηκαν ειδικά γι’ αυτήν, σε στενή συνεργασία συγγραφέα – σκηνοθέτη. Επιπλέον, κάποιες σκηνές αποτελούν προϊόν αυτοσχεδιασμού των ηθοποιών. Η παράσταση παρουσιάζει σκηνές από τη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, ακροβατώντας ανάμεσα στο γελοίο και το τραγικό.

Στην ερώτηση η συνταγή μιας επιτυχημένης θεατρικής παράστασης ποια είναι, τι θα απαντούσατε;

Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει συνταγή. Τίποτα όμως δεν κατορθώνεται χωρίς δουλειά, συνεργασία, ομάδα ανθρώπων με κοινό στόχο την παράσταση.

Πώς θα θέλατε να είναι το μέλλον του θεάτρου και των άλλων τεχνών γενικότερα;

“Να βρίσκεται κοντά στην πόλη, η οποία λόγω μεγέθους μοιάζει με νωθρό άλογο ράτσας και χρειάζεται αλογόμυγα να την ξυπνάει.” Αυτή η φράση, από την Απολογία του Σωκράτη, θα έλεγα ότι εκφράζει για μένα τον ρόλο της τέχνης.

Τι θα συμβουλεύατε σε κάποιον που θα ήθελε να ακολουθήσει τον ίδιο επαγγελματικό κλάδο με εσάς;

Θα συμβούλευα τον κάθε άνθρωπο να κυνηγήσει τα όνειρά του. Όλα τα άλλα είναι προσωπικός δρόμος.

Ποια θα λέγατε πως είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ηθοποιού που πράγματι ποιεῖ ὄρθόν ἦθος;

Προσωπικά προτιμώ τη λέξη υποκριτής, αυτός που αποκρίνεται, που απαντά, το αντιδρών πρόσωπο.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, τι ξορκίσατε με την ενασχόλησή σας με την Τέχνη;

Τις σταθερές πεποιθήσεις ίσως. Η ενασχόληση με την τέχνη μου πρόσφερε πολλαπλές γωνίες θέασης του κόσμου.

Σας ευχαριστώ!

Συνέντευξη: Eυθύμιος Ιωαννίδης

Ευχαριστώ πολύ την Κλαίρη Χριστοπούλου για την ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και της εύχομαι καλή καλλιτεχνική διέξοδο στις γόνιμες ανησυχίες της.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να βρείτε εδώ

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Ευθύμιος Ιωαννίδης 119 Άρθρα
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας stellasview.gr. Πέρα από τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο, αγαπώ πολύ την ελληνική γλώσσα και την ανάγνωση για αυτό και δημιούργησα και διαχειρίζομαι τις σελίδες "Ορθογραφία και ορθοέπεια" και "Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία".

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.