Προβολή ταινίας «Σταυρωμένοι εραστές» Δωρεάν στην Κινηματογραφική Λέσχη Solaris

ΙΑΠΩΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΕΞΕΡΕΥΡΕΥΝΩΤΑΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Πρώτος σταθμός: Κένζι Μιζογκούτσι

Η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris συνεχίζει τις προβολές της τον Ιανουάριο του 2019 στον Πολυχώρο Άρδην, Δαναϊδών 7, στον 1ο όροφο, στις αρχές της Εγνατίας, πίσω από το άγαλμα του βασ. Κωνσταντίνου, δίπλα από την οδό Κωστή Μοσκώφ. Η δεύτερη προβολή θα γίνει την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019, θα προβληθεί η ταινία «Σταυρωμένοι εραστές», του Κένζι Μιζογκούτσι, στις 8.00 μμ, μετά από την προβολή της ταινίας θα γίνει συζήτηση με το κοινό. Είσοδος ελεύθερη.

Ο κύκλος αυτός των προβολών προσπαθεί να εξερευνήσει τη νέα γενιά του ιαπωνικού κινηματογράφου, με ταινίες που δεν έχουν προβληθεί στην Ελλάδα. Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι αν ο σύγχρονος ιαπωνικός κινηματογράφος έχει τις ρίζες του στους πρώτους δασκάλους. Για αυτό το λόγο θα έχουμε μία αναφορά στο νέο και μία στο παλιό. Μέσα από τη συζήτηση με το κοινό θα δούμε αν υπάρχει μία συνέχεια και ποια είναι αυτή. Ξεκινούμε αυτό το ταξίδι με τον πολυαγαπημένο σκηνοθέτη, τον Κένζι Μιζογκούτσι, εκπροσώπου μιας από τις τρεις τάσεις του παλιού ιαπωνικού κινηματογράφου, αυτή που βρίσκεται ανάμεσα στο αυθεντικό και το δυτικότροπο ιαπωνικό κινηματογράφο.

Η ταινία που επιλέξαμε είναι οι «Σταυρωμένοι εραστές» («Chikamatsu monogatari»), 1954, με την οποία ο σκηνοθέτης της κέρδισε το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη στο Blue Ribbon, το 1954, ενώ ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα, στο Φεστιβάλ των Κανών, το 1955. Προκειμένου να σώσει τον αδελφό της και την οικογένειά της από μία καταστροφή, η Οσάν, η ευγενής σύζυγος του σεβαστού και πλούσιου έμπορου Ισούν, ζητά τη βοήθεια του υπαλλήλου του συζύγου της, του Μοχέι. Αυτά συμβαίνουν στον 17ο αιώνα. Η Οσάν έχει παντρευτεί τον Ισούν, ο οποίος είναι μεγαλύτερος σε ηλικία, για λόγους συμφέροντος. Όταν την κατηγορούν ότι είναι ερωμένη του Μοχέι, τότε οι δύο τους το σκάνε για να γλυτώσουν. Ο Ισούν στέλνει τους άντρες του να τους βρουν για να μην ατιμαστεί η τιμή του. Εντωμεταξύ η Οσάν και ο Μοχέι ανακαλύπτουν ότι είναι ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλον. Όταν συλλαμβάνονται τιμωρούνται με τον ατιμωτικό θάνατο της σταύρωσης, όπως άρμοζε, τότε, για τους μοιχούς.

Ο Κένζι Μιζογκούτσι βασίζεται στην παράδοση του ιαπωνικού θεάτρου, του καμπούκι και του νο, αναπτύσσει αυτό το θέμα θέτοντας ερωτήματα που αφορούν στην ηθικότητα, στη βία και στην απολυταρχική εξουσία των τοπικών αρχόντων προς τους υποτελείς τους. Η Ιαπωνία, την εποχή που γυρίστηκε η ταινία, έχει γυρίσει μία νέα σελίδα στην ιστορία της. Μετά την ήττα της από τις συμμαχικές δυνάμεις και τον βομβαρδισμό με την πυρηνική βόμβα το αίτημα του εκμοντερνισμού είναι επίκαιρο παρά ποτέ. Ο Μιζογκούτσι θέτει το ερώτημα αν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το παρελθόν, η παράδοση, σα βάση, για να δομηθεί κάτι καινούργιο.

Ο σκηνοθέτης, στη δική του προσωπική ζωή, έχει ζήσει με τον παραδοσιακό τρόπο ως ένα βαθμό. Ουσιαστικά, όμως, έχει αρνηθεί την άκριτη αποδοχή της ιαπωνικής παράδοσης. Οι σχέσεις του με πόρνες, γκέισες, αλλά και η άρνησή του να δεχτεί αυτόν τον τρόπο ζωής, κάτι που κόντεψε να τον οδηγήσει στο θάνατο, τον έφεραν ανάμεσα στο νέο και το παλιό. Κατάλαβε ότι θα πρέπει να βασιστεί σε αυτό για να δομήσει το νέο και όχι να το γκρεμίσει, καταστρέφοντας το ρου της ιστορίας. Αυτή η ταινία είναι ένα ύμνος για την αγάπη και τον έρωτα που εκδηλώνονται με τον πιο βαθύ και ουσιαστικό τρόπο, όπου υπάρχει βαθιά ριζωμένο το πνευματικό στοιχείο που δίνει ομορφιά, σύμφωνα με την ιαπωνική θεώρηση του καλού, η αφήγηση είναι ένα όχημα για να δείξει την καταπίεση και την απανθρωπιά, να τη στηλιτεύσει και να αιτηθεί μια πιο ανθρώπινη ζωή.

Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, την οποία θα συντονίσει ο Γιάννης Φραγκούλης, κριτικός κινηματογράφου και θεωρητικός των παραστατικών τεχνών.

INFO

Κινηματογραφική Λέσχη Solaris

Δαναϊδών 7, 1ος όροφος

Είσοδος ελεύθερη

Σχετικά Άρθρα

One thought on “Προβολή ταινίας «Σταυρωμένοι εραστές» Δωρεάν στην Κινηματογραφική Λέσχη Solaris

Add yours

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑