Κριτική για την παράσταση «Τελευταία Συνάντηση» με την Δήμητρα Παπαδήμα

Ήμασταν εκεί για εσάς. To stellasview.gr βρέθηκε στο Θέατρο Αθήναιον την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 και παρακολούθησε την παράσταση «Πηνελόπη Δέλτα – Ίωνας Δραγούμης Τελευταία Συνάντηση» ένα όμορφο έργο για την πιο τρυφερή ερωτική ιστορία της ελληνικής Μπελ Επόκ.

Ένα όμορφο έργο για την πιο τρυφερή ερωτική ιστορία της ελληνικής Μπελ Επόκ. 

Πρόκειται για ένα καινούργιο θεατρικό έργο που έγραψε η Μαρία Παπαδήμα και διαπραγματεύεται την τελευταία ερωτική πράξη ανάμεσα στο πιο πολυσυζητημένο “παράνομο” ερωτικό ζευγάρι της ελληνικής Μπελ Επόκ, του Ίωνα Δραγούμη (ερμηνεύει ο Μάνος Κωστής) και της Πηνελόπης Δέλτα (ερμηνεύει η Δήμητρα Παπαδήμα).

Η ιστορία αυτή που έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από το υπέροχο βιβλίο του Φρέντυ Γερμανού «Η Εκτέλεση» αναφέρεται στον “παράνομο” ερωτικό δεσμό δυο συγκλονιστικών προσωπικοτήτων της περιόδου του Εθνικού Διχασμού, του πολιτικού και στοχαστή ‘Ιωνα Δραγούμη και της συγγραφέας Πηνελόπης Δέλτα, σύζυγο του Στέφανου Δέλτα και κόρη του μεγιστάνα Εμμανουήλ Μπενάκη.

*Στη φωτογραφία η Δέλτα και ο Δραγούμης.  

Σύμφωνα λοιπόν με το έργο οι δύο πρώην εραστές επιβιβάζονται σε ένα τρένο για ένα τελευταίο κοινό ταξίδι στην Ευρώπη, ενώ ήδη έχουν από καιρό τερματίσει τον ερωτικό τους δεσμό, καθώς η Δέλτα έχει πλέον επιστρέψει στον άντρα της και στα παιδιά της και ο Δραγούμης συνδέεται πλέον ερωτικά με τη διάσημη ηθοποιό της εποχής Μαρίκα Κοτοπούλη.

Το έργο είναι βαθιά ερωτικό και συναισθηματικό, αλλά παράλληλα και με πολιτικές αναφορές, για την περίοδο του Εθνικού Διχασμού

Η Μαρία Παπαδήμα έχει γράψει ένα υπέροχο και τρυφερό θεατρικό έργο, που συνεισφέρει θετικά στην εξιστόρηση αυτής της ήδη γνωστής ιστορίας διαμέσου της θεατρική αφήγησης. Το έργο είναι βαθιά ερωτικό και συναισθηματικό, με κορυφώσεις και νηνεμίες (όπως υποθέτουμε ήταν και αυτός ο έρωτας), αλλά παράλληλα και με πολιτικές αναφορές για την περίοδο του Εθνικού Διχασμού, καθώς οι δυο εραστές συνομιλούν για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, η μεν Δέλτα πολιτικά προσκείμενη στον Βενιζέλο και ο δε Ίωνας προσκείμενος στον Βασιλιά. Έτσι πέρα από τον συγκλονιστικό αυτό έρωτα, που τάραξε τα ήθη της εποχής, περιγράφεται και η ταραγμένη, ακραία διχαστική, πολιτική πραγματικότητα της περιόδου μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και πριν την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Δήμητρα Παπαδήμα υποδύεται εξαιρετικά την Δέλτα. Η ερμηνεία της είναι βαθιά μελετημένη, συγκινητική, με μια έξοχη κορύφωση προς το τέλος του έργου, διάχυτη από θεατρικό λυρισμό και συναίσθημα. Εξίσου εξαιρετική είναι και η ερμηνεία του Μάνου Κωστή που υποδύεται τον ώριμο πλέον Δραγούμη, τον ως επί το πλείστον πιο στιβαρό και ρεαλιστή, που όμως ακόμα στο βάθος είναι πάντα το ίδιο συναισθηματικός και ευάλωτος όπως παλιά.

Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει η Ειρήνη Ευαγγελάτου και την επιμέλεια της ο Γιάννης Μποσταντζόγλου. Η επιμελής εργασία και των δύο και η βαθιά μελέτη της εποχής και των ηρώων είναι εμφανέστατη και το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους άψογο.

Πολύ όμορφα είναι επίσης τα σκηνικά και τα κοστούμια της Χριστίνας Οικονόμου, που αποδίδουν απόλυτα το κλίμα της εποχής, καθώς και την ιδιαιτερότητα του χώρου ενός τρένου, αφού όλη η παράσταση διαδραματίζεται επάνω σε ένα τρένο, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ευρώπη.

Τέλος, εξαίσια είναι και η μουσική του Δημήτρη Χρυσανθακόπουλου, ρομαντική, στο ύφος της εποχής και απόλυτα χαρακτηριστική. Μια μουσική που σου μένει και την κουβαλάς μέσα σου και μετά την παράσταση.

Κριτική: Αναστάσιος Νέστορας   

Η Υπόκλιση & το Χειροκρότημα εδώ:

Δήμητρα Παπαδήμα-Συνέντευξη-«Πηνελόπη Δέλτα–Ίωνας Δραγούμης: Τελευταία Συνάντηση» stellasview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Συνέντευξη Δήμητρας Παπαδήμα: «Αν είχα ξεφύγει από τα πρέπει, θα βρισκόμουν στο τρελάδικο»

Παρακολουθήστε τη Συνέντευξη Τύπου εδώ:

video: Στέλλα Πέρπερα

MY ART DEKA HAIR & MORE
NASIA HOUVARDA ARTWORK
Περί Αναστάσιος Νέστορας 230 Άρθρα
Γεια σας, είμαι ο Τάσος εκπαιδευτικός πληροφορικής και φίλος των τεχνών γενικότερα. Στο stellasview ασχολούμαι εθελοντικά με το στήσιμο και τη συντήρηση της ιστοσελίδας, ενώ ενίοτε αρθρογραφώ κυρίως εκφέροντας γνώμη για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.